Ikonikus fotó járja be világot a Szíriából menekült családról

külföld
2015 augusztus 25., 3:37
comments 911

Önálló életre kelt a szabadúszó fotós, Daniel Etter képe: sorra osztják meg a Facebookon és a Twitteren Amerikában és Nyugat-Európában. A New York Times-nak dolgozó fotóriporter kép mellé általában csak azt az egy mondatot írják, hogy

"ha az Európába érkező menekültekre gondolsz, gondolj erre a képre."

daniel_etter_new_york_times

Daniel Etter azt a pillanatot örökítette meg, mikor a Szíriából menekült Laith Majid feleségével, fiával és lányával megérkezik Törökországból a görög Kosz szigetére augusztus tizenötödikén. A család egy kis gumicsónakon hánykolódott a tengeren, amiben összesen tizenöten ültek. A fotóriporter beszámolója szerint a menekülteket szállító gumicsónak két óra utazás után kezdte el engedni a levegőt, és folyamatosan szivárgott be a víz, a benneülők teljesen átáztak, csoda, hogy túlélték az utazást. Etter beszámolója szerint soha nem élt át ennyire megrendítő pillanatot, mikor ez a család a szárazföldön összeölelkezett és apa zokogni kezdett. Csak pár képet csinált róluk, azonnal segíteni kezdett nekik, hogy megszárítkozzanak és a helyi bevándorlási hivatalhoz irányítsa őket.

Később még a szigeten találkozott a családdal, akik elmondták, hogy összesen 6500 dollárt fizettek az embercsempészeknek, hogy átjussanak Görögországba.

Az ENSZ jelentése szerint idén augusztus közepéig 158 456 menekült érkezett a görög szigetekre Törökország felől az Égei-tengeren. Csak a múlthéten több mint húszezren vállalkoztak a kockázatos utazásra. A menekültek 85 százaléka Szíriából indult útnak. (Guardian/Independent)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt