Környékbeli menekülthírek

külföld
2015 augusztus 25., 21:11
comments 215

Azonnal le kell zárni a schengeni övezet külső határait, és ezt az európai területet védeni kell a menekültek beözönlése előtt, a határok védelmébe a NATO-nak is be kellene kapcsolódnia - jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.

"Ha megnézzük a térképet, Schengennek különleges formája van. Látjuk, hogy Görögország egyedül áll, míg a következő határ Magyarország. Kérdéses, hogy a macedón vagy a bolgár hadseregnek nincs-e szüksége a NATO segítségére"

- mondta Babis.

Babis szerint az Európai Uniónak közölnie kell azon országok lakosságával, ahonnan a bevándorlók érkeznek, hogy képtelen befogadni tízmillió menekültet. "Közölni kell: nem jöhettek hozzánk, hogy munkanélküliek legyetek, és azonnal szociális támogatást kapjatok" - mutatott rá a cseh politikus.

A cseh kormányfőhelyettes úgy vélekedett: megfelelő helyen egy hatalmas menekülttábort kell létesíteni, ahol kiválogatnák azokat, akiknek valóban segítségre van szükségük.

"Külön kell választani őket (a menekülteket), az egyik oldalon azokra, akiknek valóban szükségük van segítségre, elsősorban az anyákat gyermekeikkel, és a másik oldalon a gazdasági bevándorlókra" - fejtette ki Babis.

Eközben Ausztriában

Egészségre ártalmasak az elhelyezési körülmények, valamint elégtelen az orvosi és a szociális ellátás az Alsó-Ausztriában lévő traiskircheni befogadóközpontban - áll az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi humanitárius szervezet kedden bemutatott jelentésében.

Mario Thaler, a szervezet ausztriai vezetője szerint a traiskircheni állapotok nemcsak az emberi jogokat, hanem az emberi méltóságot is sértik.

  • A várandós asszonyok egy részét sátorban helyezik el, és az orvosi ellátási lehetőségekről nem kapnak megfelelő tájékoztatást.
  • Számos alkalommal a szabadban vezettek le szülést. 
  • Nem kielégítő a gyerekek orvosi és szociális ellátása.
  • Sok kiskorúnak a szabadban kell aludnia. 
  • A tusolókban hiányzik a fogas vagy az elválasztó függöny. 
  • Kevés az illemhely, és van több olyan, amelyben nem működik az öblítés. 
  • A mobil toalettekben pedig egyáltalán nincsen fény, ami miatt ezek éjjel nehezen használhatók. 
  • A tábor egészségügyi ellátásról tizenegy orvos gondoskodik, naponta négyen dolgoznak reggeltől délután öt óráig, éjszakai ügyelet nincs. Napközben nem tudnak ellátni minden esetet, így másnap a betegeknek újra sorba kell állniuk a rendelésen. 
  • Rosszak a táborban zajló lelki gondozás körülményei is, 17 öngyilkossági kísérlet volt.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.