Egy puha pihe hullott alá a Balkánra a Békegalamb testéből

külföld
2015 augusztus 26., 11:56

Koszovó és Szerbia vezetői számos egyezményt írtak alá szerdán. Nagyon fontos megbékélés ez, sok év tárgyalása után.

A jórészt albánok lakta Koszovó 1999-ben egy véres háborúban szakadt el Szerbiától, a felkelést a NATO bombázókkal segítette. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetelnségét, és ugyan sok ország elismerte azóta, de nem mindegyik, így például Szerbia sem. Ez most sem változott, de számos fontos ügyben az EU közvetítésével most szerdán sikerült egyezményeket kötniük.

photo_camera A híd Mitrovicában, ami elválasztja a város szerb és albán lakosságát. Fotó: AFP/ Armend Nimani
  • A mostani megállapodások rögzítik a koszovói szerb kisebbség jogait. A szerbek lakta területnek (10 város tartozik ide) saját elnöke, alelnöke, választott tanácsa, címere és zászlója lehet. Továbbá Szerbia jogot szerzett, hogy ezeken a területeken beszálljon az egészségügyi rendszer, az oktatás és a telelpülésfejlesztés finanszírozásába, de adót nem szedhetnek.
  • Koszovó cserébe jogot kapott, hogy saját telefonos előhívó száma legyen. A koszovói mobilokat eddig monacói vagy szlovén rendszeren keresztül lehetett csak elérni. A szerbek lakta északi részeken továbbra is működnek majd a szerb hálózat számai. 
  • A vegyes lakosságú Mitrovicában megnyitják a két közösséget elválasztó hidet, de csak a gyalogos forgalom előtt.
  • A megállapodáshoz tartozik egy energetikai szerződés is, az áramellátásról.

Mindkét fél győzelemként ünnepelte az egyezséget. A szerb kormány szerint "5:0-ra nyert Szerbia az alkodozáskor", a koszovói kormány szerint pedig "Szerbia most de facto elismerte a függelten Koszovót". (b92, BBC)

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.