Hende: Csak az Alaptörvény módosítása után vethető be a hadsereg határvédelemre

Hende Csaba reagált Németh Szilárd rezsibiztos azon felvetésére, hogy a Fidesz szeretné, ha honvédség is bekapcsolódna a határvédelmi feladatok ellátásába. A honvédelmi miniszter szerint

"a Magyar Honvédség alkalmazását és felhasználhatóságát az Alaptörvény és a honvédelemről szóló törvény szabályozza, a jelenleg érvényes törvények és jogszabályok azonban az államhatár őrizete és védelme tekintetében, ha nem katonai fenyegetéssel szembeni védelemről van szó, nem szánnak szerepet."

Az Alaptörvény módosításához kétharmadra van szükség az Országgyűlésben, amivel jelenleg nem rendelkezik a Fidesz-KDNP frakció. Hende szerint ha megtörténik a szükséges törvénymódosítás, akkor a

"a honvédség ellátási, egészségügyi, közegészségügyi és járványügyi képességeinek felhasználásáról is szó lehet a védelmi feladatok ellátására való képesség mellett."

A miniszter elmondta, hogy a honvédség nem kerítést épít, hanem biztonsági határzárat telepít, ami augusztus 31-ig készen lesz. A 3,5 méter magas műszaki zár elkészülte az ősz folyamán várható.

AFP PHOTO / CSABA SEGESVARI

A Fidesz mellett a Jobbik támogatja a honvédség bevetését a déli határszakaszon. Vona Gábor a párt elnöke szerdán közölte, pártja csütörtökön benyújtja az alaptörvény módosítását annak érdekében, hogy a honvédséget mozgósítani lehessen a határok védelmére.

Az MSZP szerint a katonák bevetésének ötlete

"egyértelmű jele annak, hogy a kormány politikai értelemben megbukott és teljesen alkalmatlan a menekültválság kezelésére."

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.