Húsz hónapnyi harc után békét kötöttek a lázadók Dél-Szudán elnökével

külföld
2015 augusztus 26., 15:35
comments 82

Aláírta szerdán Dél-Szudán elnöke, Salva Kiir a békeszerződést, ami a húsz hónapos polgárháború végét jelentheti. A lázadók vezetője Riek Machar - korábbi alelnök - már múlt héten aláírta a szerződést. Az elnököt végül az ENSZ szankciókkal való fenyegetése bírta rá a megállapodásra. A dokumentum szerint azonnal felfüggesztik a harcokat a felek, a fővárosban független katonák vigyázzák majd a rendet, és a lázadók vezetője alelnöki posztot kap.

photo_camera AFP PHOTO / Charles LOMODONG

A konfliktus 2013 decemberében kezdődött mikor az elnök Machart puccs előkészítésével vádolta meg. Az akkori alelnök tagadta a vádakat, és csapatokat szervezett a kormány megdöntésére. A húsz hónapnyi polgárháború 2,2 millió embert üldözött el otthonából. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.