Félrebeszél és lapít a belvárosi önkormányzat a haveroknak kiosztott lakások szerződéseiről

POLITIKA
2015 augusztus 26., 12:34
comments 300

Július végén előbb megírtuk, hogy Rogán Antal Belváros-Lipótváros volt polgármestere egy 2008-as pályázat során odautalt egy  Károly körúti önkormányzati irodát fideszes elődje, Karsai Károly családjának. Nem sokkal később kiderítettük azt is, hogy az azóta frakcióvezetőként dolgozó

Rogán majdnem egy egész emeletet kiosztott az épületben önkormányzat egykori és mostani emberei között.

A cikk úgy született, hogy Juhász Péter Együtt-képviselő a Facebookra kiposztolt egy-két gyanút ébresztő információt, mi utánamentünk az esetnek, aztán megkerestük Belváros-Lipótváros Önkormányzatát, hogy válaszoljanak kérdéseinkre.

karoly_korut_26___4

Egy tulajdoni lapról nem derül ki, hogy mekkora érték ellenében cseréltek gazdát az egyes ingatlanok, és így mennyi pénz folyt be az önkormányzathoz - ehhez az adás-vételi szerződés ismerete szükséges. Abba viszont nem lehet betekinteni a lakók vagy az önkormányzat hozzájárulása nélkül. Az önkormányzat együttműködését kértük.

Közvagyonról van szó, nem bonyolult ez: az információs szabadságról szóló törvény értelmében újságíró az önkormányzat gazdálkodását érintő ügyekben az adatok megismerésére és közlésére jogosult.

Az önkormányzattól akkor Jeneiné Rubovszky Csilla tömören összefoglalva úgy reagált, hogy nincs ügy, mert Juhász Péter hazudik. Az alpolgármester-asszony július 21-i válaszlevelében részletesen elmagyarázta ugyan a pályáztatás körülményeit, de a sajtóosztály többszöri kérésre sem adta ki a kért engedélyt,  sem a szerződéseket.

photo_camera Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla mosolyog.

Rubovszky és a sajtóosztály július 21-én arra hivatkoztak, hogy

"az önkormányzatnál igazgatási szünet van, így pontos adatokkal csak július 27- után tudunk szolgálni."

Két nappal későbbi, július 23-án kelt levelükben azt írták, hogy

"ismételten hangsúlyozzuk, hogy a hivatalban igazgatási szünet van, ezért az illetékes osztályok csak a szünet után tudnak foglalkozni a kérésével."

Miután cikkünk megjelent, az önkormányzat írásos megkeresésésében még aznap részletesen számonkérte azokat a részleteket, amiket válaszleveleikből nem tartottunk fontosnak közölni. Ebben a válaszlevelükben is azzal magyarázták a kérés megtagadását, hogy "ahogy azt már többször is említettük,

az önkormányzatnál igazgatási szünet volt, ezért a beérkezett adatigénylésre ezután áll módunkban érdemben válaszolni, amire 15 napos határidő áll rendelkezésünkre."

A válaszlevélnek kimondottan számonkérő hangütése volt, miközben a cikk a vonatkozó szerződések ismerete nélkül készült. Két pontban kiegészítettük a írást, amit a sajtóosztály később elégedettséggel nyugtázott. Ennek tükrében nagy bizalommal vártuk az igazgatási szünet utáni időket, hogy végre megismerhessük a szerződéseket. Július 29-én, augusztus 3-án, majd augusztus 8-án is levelet küldtünk a Belváros-Lipótváros önkormányzata sajtóosztályának illetve Rubovszky Csillának, hogy küldjék meg az engedélyt, vagy a szerződést. de hiába.

A cikk óta még csak válaszra sem méltattak.

Július 17-én kezdtünk levelezni az ügyben az önkormányzattal, most augusztus 26-ot írunk. Még egyszer: az önkormányzati tulajdon közvagyon. Az történt, hogy a belvárosi önkormányzat pályázat útján kiosztott egybefüggő 500 négyzetmétert a főváros legdrágább környékén csupa olyan embernek, aki kötődött vagy kötődik az önkormányzathoz. Az önkormányzat pedig nem elég, hogy erre nem ad magyarázatot, de azt sem árulja el, mennyit fizettek a kedvezményezettek az ingatlanokért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.