Könnygázt vetettek be a röszkei menekülttábornál

határ
2015 augusztus 26., 09:47
comments 271

Fél 10 körül balhé volt a röszkei regisztrációs ponton, ahol a zöldhatáron elfogott menekültek 24 órán át tartózkodnak, és ahol rendőrök veszik nyilvántartásba a szerb-magyar határnál a magyar oldalra érkező migránsokat.

photo_camera Rendőrök a zöldhatáron elfogott menekülteknek kialakított hangárnál Röszkén, ahol dulakodás alakult ki a táboron belül délelőtt, és a rendőrség könnygázt is bevetett

De egyelőre csak elbeszélésekből lehet sejteni, hogy mi történt:

  1. Az MNO szerint a migránsok észrevették a sajtó képviselőit, akikkel páran beszélgetni akartak, és a rendőrség szerint a kb. 200 fős tömeg feldühödött, amikor meglátta a kamerákat.
  2. A Hír Tv szerint egy menekült nő panaszkodott, hogy az esőben kell várakozniuk, és a köré gyűlt menekültekkel beszélni akartak a sajtóval, de a rendőrség járművekkel akarta eltakarni őket a média leől, amire megpróbálták kikerülni azokat, majd elkezdtek hangoskodni, a rendőrök pedig sorfalat álltak, próbálták őket hátrébb szorítani, és ekkor vetettek be könnygázt.
  3. A Délmagyarnak Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő azt mondta: a menekültek megtagadták az ujjlenyomat-vételt, és megpróbálták elhagyni a tábort, a lap szerint talán azért, mert a menekültek között elterjedt: Németország sok szír állampolgárt befogadna.
  4. Az Index szerint a konfliktust az váltotta ki, hogy a táborban a gyerekeikkel ott lévők a megeredt esőben nem akartak tovább ázni, fedelet akartak a fejük fölé. Ezt azt jelenti, hogy a hangárba akartak bemenni.
  5. Az MTI szerint menekültek közül sokakban okoz feszültséget az ujjlenyomatvétel, feltehetően erről is szerettek volna beszélni a televíziós stábbal.
photo_camera Fotók: Balogh Zoltán / MTI

A rendőrség nagy erővel vonult a helyszínre, így rövid idő alatt sikerült lecsillapítani a migránsokat, és helyreállt a rend. A táborban délre lecsillapodtak a kedélyek, feszültség nem érzékelhető, a megszokott rendben folyik a munka, és a regisztrált migránsokat buszokkal szállítják el.

photo_camera Migránsok másznak át a gyorstelepítésű drótakadályon a Röszke melletti vasúti átjáró közelében a magyar-szerb határon (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Update

A rendőrség közleménye szerint 10:15-kor történt az incidens, és „az illegális bevándorlók felháborodását regisztrációjuk ténye, illetve annak lassúsága váltotta ki. A tényszerűen lelassult regisztráció oka, hogy az elmúlt napokban példátlanul magas volt a határt ellenőrizetlen körülmények között átlépők száma. Ugyanakkor a magyar rendőrségnek kötelessége teljesíteni Európai Uniós kötelezettségét, így az illegális bevándorlók regisztrálását, beleértve ujjnyomataik levételét és fényképezésüket. A rendőrök uralták a helyzetet, egy rendőr egy alkalommal könnygázt alkalmazott, személyi sérülés nem történt. Röszkén helyreállt a rend, az idegenrendészeti előállítóhoz további megerősítő erőket vezényelt a rendőrség.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.