Már 21 (huszonegy!!!) magyar fiatal hazatért a Gyere haza, fiatal! programnak hála

2015 augusztus 26., szerda 12:14
212

Nemcsak a cégeknél állást keresőket, hanem az Egyesült Királyságból vállalkozni hazatérni szándékozó fiatalokat is segíti a Gyere haza fiatal! program, amivel már 21 fiatal állt munkába Magyarországon – mondta Pákozdi Szabolcs, a programot lebonyolító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

Eddig 2380-an regisztráltak, és az OFA eddig 10,5 millió forint támogatási összegre vállalt kötelezettséget, de folyamatosan bírálják el az újabb kérelmeket. 172 fiatal konkrét munkahelyre történő kiközvetítése már folyamatban van, a munkáltató már felvette velük a kapcsolatot, és zajlik a felvételi folyamat. A magyarországi munkaerő-piacon körülbelül 3 hónapig tart egy felvétel, és például a felmondási időket, kifizetett albérleti kauciókat figyelembe véve a hazatérőknél is időbe telik, mire költözni tudnak – szabadkozott Pákozdi.

107 partnercéggel van együttműködési megállapodásuk, de folyamatosan bővül a résztvevő cégek száma, a vállalatoknál 1080 állás érhető el a programban.

Pákozdi Szabolcs szerint a cégek is látják, hogy a programból, például a Facebook-kampányból, ők is profitálnak. A cégek is adnak támogatást a hazatérőknek, van ahol a lakhatást támogatják, így ezekben az esetekben ezt nem a program költségvetéséből kell biztosítani – szabadkozott tovább Pákozdi.

Nem csak álláslehetőséget kínálnak a fiataloknak, hanem egyéb, a hazatéréssel kapcsolatban felmerülő információkkal – például a kint megszerzett bizonyítvány honosítása, gyerekek anyakönyvezése, óvodai elhelyezése – is rendelkezésre állnak, ebben szorosan együttműködnek a kormányhivatalokkal és az érintett minisztériumokkal.

Pákozdi Szabolcs szerint sok olyan fiatal is jelentkezett, akik nem alkalmazásba jönnének haza, hanem vállalkozni szeretnének. Nekik 100 órás, vállalkozásra felkészítő e-learning tanfolyamot indítottak, ezután 20 órás szakmai tanácsadást lehet igénybe venni az üzleti terv elkészítéséhez. Ennek benyújtása után a fiatalok már úgy jönnek haza, hogy ismerik a magyar vállalkozási környezetet, van kész üzleti tervük – mondta. A programnak ezt a részét nemrég indították, és már 9(!!!) ember csatlakozott ehhez a modulhoz. A képzést és a konzultációt az OFA a Budapesti Gazdasági Főiskolával együttműködésben valósítja meg.

Júniusban közölték, hogy a program keretében hazahozták az első (mit első, nulladik!) magyar fiatalt, és júliusban kiderült, hogy volt olyan, aki a programot működtető állami céghez jött haza dolgozni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt