Kinevezték az új görög miniszterelnököt

2015 augusztus 27., csütörtök 16:36

Vassziliki Tanut, a görög Legfelsőbb Bíróság vezetőjét nevezte ki az átmeneti kormány élére Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnök csütörtökön, miután a Sziriza pártból kivált politikusok alkotta új párt, a Népi Egység (LAE) vezetője, Panajótisz Lafanazanisz volt energiaügyi miniszter visszaadta a kormányalakítási megbízatást.

A 65 éves Tanu lesz Görögország első női miniszterelnöke. A beiktatást követően Tanu kijelöli a szeptemberi előrehozott választásokat előkészítő átmeneti kormányt, amely pénteken teszi le a hivatali esküt.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, a baloldali Sziriza vezetője múlt csütörtökön mondott le. Ciprasz lemondását követően a köztársasági elnök Vangelisz Meimarakiszt, az első számú görög ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia elnökét bízta meg kormányalakítással, akinek viszont nem sikerült a megadott három nap alatt koalíciós partnert találnia. Ezután a Sziriza pártból kivált Panajótisz Lafanazanisz volt energiaügyi miniszter kapta meg a kormányalakítási megbízatást.

Az athéni államfői hivatalból kiszivárgott hírek szerint az államfő pénteken szeptember 20-ra írja majd ki az előre hozott parlamenti választásokat. (MTI)