A férfiterpeszkedés, a Grexit és a dühség is bekerült az Oxford Szótárba

2015 augusztus 28., péntek 4:17
94

Új szavakkal bővült csütörtökön a OxfordDictionaries.com, és a szavakat beválogató szerkesztők ismét érzékenyen rezonáltak az utóbbi idők internetes trendjeire is. A neten lett például kifejezetten elterjedt a hangry kifejezés, amit mi dühség-nek fordítottunk, és aminek tudományos magyarázatáról épp nemrég írtuk hosszasan. A szó arra utal, amikor alapvetően kedves emberek az éhség hatására elvesztik a fejüket, és dühössé válnak.

Bekerült a szótárba a Grexit is, ami meg Görögország potenciális Eurózónabeli kilépésének lett egy egyszerűsített alakja. Új kifejezés a brainfart, amit tükörfordításban agyfingnak lehetne nevezni, és ami azt a pillanatot takarja, amikor valami nagyon nyilvánvaló, általunk jól ismert dolog nem akar az eszünkbe jutni, akárhogy is próbálkozunk.

Fontos új kifejezés a manspreading, ami a tömegközlekedési eszközökön terpeszkedésükkel túl sok helyet elfoglaló férfiak viselkedését írja le. Ha valaki azt hinné, csak viccről van szó, súlyosan téved, tele a net hasonlóan ülő férfiak képeivel, a New York-i metrón pedig tavaly plakátkampányt is indítottak, hogy szorosabbra azokat a combokat, urak.

mansp

A sok új kifejezés közül még párat érdemes kiemelni:

wine o'clock and beer o'clock - a megfelelő időpont egy napon arra, hogy elkezdjünk inni

Ragequit - amikor valaki dühösen otthagy egy videójátékot

YouTuber és Redditer - ezeket talán magyarázni sem kell.

(via Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt