A Fidesz törvényjavaslata alapján durvulni fog a helyzet

POLITIKA
2015 augusztus 28., 16:56
comments 784

A Fidesz-KDNP-frakció 13 törvényt módosítana, hogy kezelni tudják a menekülhullámmal kialakult helyzetet. A pénteken benyújtott javaslatuk szerint a Magyarországra érkezőknek a határ mentén kellene várniuk, amíg elbírálják a menekültkérelmüket, gyorsítanák az elbírálást, válsághelyzet idején a rendőrség és a katonaság több jogosultságot kaphatnak, az állam pedig ingatlanokat foglalhatna le.

Tranzitzónákat állítanak fel a határon

  • Bizonyos határszakaszokon tranzitzónákat alakíthassanak ki. Ehhez módosítják az államhatártörvényt. Ahol a nagy számban érkező menekülteket mindaddig elhelyezhetik, amíg lefolytatják a menekültügyi eljárásukat.
  • A tranzitzónák miatt 60 méteresre bővítenék azt a határ menti sávot, amelyen belül az ingatlanok közérdekű használati joggal terhelhetők, amiért pedig kártalanítás jár.

Bevezetnének egy olyan fogalmat, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet

  • Ezt az érintett megyei vagy fővárosi rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, a kormány rendelhetné el legfeljebb fél évre, amit aztán meghosszabíthatnának. Az ilyen helyzetek kezeléséhez ideiglenesen igénybe lehetne venni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingó- és ingatlanvagyont.
  • Módosítaná a polgári perrendtartási törvényt is, hogy egy speciális eljárásban a menekültügyi hatóságnak soron kívül, de legkésőbb nyolc napon belül kellene döntenie a kérelem elfogadhatóságáról.
  • Ilyen helyzetben a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, ezáltal - útdíjköteles gépjárművek feladatuk ellátása során mentesülnének a díjfizetés alól.
  • A válsághelyzetben építési tilalom alá eső területen is lehetne nemzetbiztonsági célú építményt létesíteni.
  • A Fidesz képviselői ugyanebben az előterjesztésben kezdeményezik, hogy a rendőrök hatósági határozat nélkül is behatolhassanak magánlakásokba a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején. A rendőrségi törvényt úgy is módosítanák, hogy a hatóság külföldi felderítő tevékenységet is folytathasson az embercsempészek elleni küzdelemben.
  • A rendőrség bevonhatóvá válna a válsághelyzet alatti járványügyi intézkedésekbe is.
  • A Fidesz-KDNP-s politikusok új feladatokat adnának a honvédségnek a migrációs válsághelyzet idejére: őrzési és védelmi feladatokat szánnának a honvédségnek, egyúttal kimondják, hogy rendőrséggel történő közreműködés során nem vonhatja el annak feladat- és hatáskörét.
  • A honvédség által védendő létesítményeket a kormány rendeletben határozhatja majd meg.

és szigorítanák a Btk-t is

  • Önálló büntetőjogi tényállás lesz a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ezekben a szabadságvesztés mellett a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni.
  • Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben ezekben az ügyekben minden mást megelőzően kell majd a büntetőeljárást lefolytatni. Szigorodik az embercsempészet büntetése is, amiért akár 10 év is kiszabható lehet.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.