Az ausztrál határőrség vízumcsalókra vadászó művelete ellen tüntettek Melbourne-ben

Néhány napja az ausztrál rendőrség bejelentette, hogy Melbourne-be küld egy különítményt, hogy a városközpontban olyanokra vadásszon, akiknek nincs rendben a vízumuk, amivel Ausztráliában tartózkodnak. Miután elterjedt, hogy a rendőrjárőrök mellett a július elején alakult Australian Border Force (ABF) tagjai is részt vesznek a razziákban, és elbeszélhetnek mindenkivel a belvárosban, aki keresztezi az útjukat, a város felháborodott. Az ABF-et ugyanis sokat durva állami erőszakszervezetnek tartják az országban, mivel idén júliusban kifejezetten azzal a céllal alakult meg, hogy az illegális bevándorlóktól védje Ausztráliát.

A közösségi média gúnyt űzött a Lelkierő Hadműveletnek nevezett műveletből, pénteken pedig, miután délelőtt hivatalosan bejelentették, hogy a hétvégén indul az akció, spontán tüntetés alakult ki Melbourbe belvárosában. Az elején csak ötvenen voltak a demonstrálók, de a tömeg egyre duzzadt. Plakátokon és szlogenjeikben a tüntetők a nácik Gestapójához hasonlították az ABF-et, és ilyeneket kántáltak:

Nem a rasszizmusra, nem a gyűlöletre, ez nem rendőrállam.

A molinókon olyan mondatok szerepeltek, mint „Húzzon az ABF az utcáinkról!” vagy „Szívesen látjuk a muszlimokat”.

// ]]>

A tüntetők elsődleges célja az volt, hogy megzavarják a Lelkierő Hadművelet indításáról szóló, pénteken délután 2-re összehívott sajtótájékoztatót, de a határőrség hamar úgy döntött, hogy ezt meg sem tartják. Helyette közleményt adtak ki, amiben pontosították a művelet jellemzőit, azt írták, hogy nem igaz, hogy csak úgy odamennek bárkihez a belvárosban, és hogy nem kell tartani semmitől, az ABF csak közreműködik más állami ügynökségek vízumellenőrzéseiben, és hogy az ellenőrzés nem rassz, vallás vagy etnikai hovatartozás alapján történik.

// ]]>

A tüntetők viszont nem nyugodtak meg, ezért a rendőrség még délután három előtt úgy döntött, hogy a nagy felháborodásra tekintettel lefújják az akciót. A döntést éljenezték a demonstrálók és a Twitter- meg Facebook-használók jó része is. (The Sydney Morning Herald, Guardian)