Négy gyerek is meghalt a magyar rendszámú kamionban

bűnügy
2015 augusztus 28., 09:39

Az osztrák rendőrség szóvivője a pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a magyar határhoz közel megtalált, magyar rendszámú hűtőkamionban 71 áldozat, között 4 gyerek is volt. Egyikük egy 1-2 év körüli kislány. Az áldozatok valószínűleg Szíriából származtak, egy szír útlevelet is találtak náluk.

A magyar rendszámú teherautóban 59 férfit, 8 nőt és négy gyereket találtak. A halott gyerekek között volt egy másfél éves kislány is, a többiek három, nyolc és tíz évesek voltak.

A sajtótájékoztatón az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner arról beszélt, hogy meg kell találni a legális megoldást, hogy a menekültek elérhessék Európát, valamint fel kell venni a harcot az embercsempészek ellen.

Hans Peter Doskozil osztrák rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy a tragédia miatt eddig három csempészt vettek őrizetbe Magyarországon. A meglévő információik szerint az egyikük bolgár állampolgárságú libanoni férfi. Rajta kívül még két másik bolgár állampolgárt és egy harmadik férfit, akinek az osztrák hatóságok szerin magyar okmányai voltak. Az egyikük a teherautó tulajdonosa lehet, a többiek pedig sofőrök lehettek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerint munkatársaik három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe csütörtökön az ausztriai A4-es autópályán hagyott teherautó ügyében. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár.

A Kronen Zeitung szerint további 4 gyanúsított szabadlábon védekezik.

A hozzájuk köthető magyar rendszámú teherautóra csütörtök reggel talált rá az osztrák rendőrség az A4-es autópályán, Neusiedl és Parndorf között. Az elhagyott jármű rakterében 71 ember holttest feküdt.

A 71 ember halálának pontos okát még nem állapították meg. Hans Peter Doskozil szerint a legvalószínűbb, hogy az áldozatok megfulladtak.

A teherautót csütörtök délután vontatták Nickelsdorfba, ahol csak éjszaka tudták megkezdeni a holttestek kiemelését. 

photo_camera AFP PHOTO / DIETER NAGL

A holttesteket pénteken szállítják Bécsbe, hogy ott az igazságügyi orvosszakértők megkezdjék az azonosításukat.

Az osztrák rendőrség szerint a menekülteket szállító teherautó csütörtök hajnalban léphette át az osztrák határt. A nyomozók szerint a menekültek már másfél-két napja halottak lehettek, mikor rájuk találtak. Azt feltételezik, hogy még azelőtt megfulladhattak a légmentesen zárt kaminonban, hogy átlépték a határt Magyarország felől.

A hasonló tragédiák elkerülése érdekében Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter csütörtökön azt követelte, hogy azok a menedékkérők, akiknek a kérelmét nagy valószínűséggel elfogadják, legálisan léphessenek be az Európai Unió területére. Mikl-Leitner szerint így nem lennének rákényszerítve arra, hogy az embercsempészekre bízzák magukat.

(Der Standard, Kronen Zeitung)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.