Négy gyerek is meghalt a magyar rendszámú kamionban

bűnügy
2015 augusztus 28., 07:39
comments 1093

Az osztrák rendőrség szóvivője a pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a magyar határhoz közel megtalált, magyar rendszámú hűtőkamionban 71 áldozat, között 4 gyerek is volt. Egyikük egy 1-2 év körüli kislány. Az áldozatok valószínűleg Szíriából származtak, egy szír útlevelet is találtak náluk.

A magyar rendszámú teherautóban 59 férfit, 8 nőt és négy gyereket találtak. A halott gyerekek között volt egy másfél éves kislány is, a többiek három, nyolc és tíz évesek voltak.

A sajtótájékoztatón az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner arról beszélt, hogy meg kell találni a legális megoldást, hogy a menekültek elérhessék Európát, valamint fel kell venni a harcot az embercsempészek ellen.

Hans Peter Doskozil osztrák rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy a tragédia miatt eddig három csempészt vettek őrizetbe Magyarországon. A meglévő információik szerint az egyikük bolgár állampolgárságú libanoni férfi. Rajta kívül még két másik bolgár állampolgárt és egy harmadik férfit, akinek az osztrák hatóságok szerin magyar okmányai voltak. Az egyikük a teherautó tulajdonosa lehet, a többiek pedig sofőrök lehettek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerint munkatársaik három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe csütörtökön az ausztriai A4-es autópályán hagyott teherautó ügyében. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár.

A Kronen Zeitung szerint további 4 gyanúsított szabadlábon védekezik.

A hozzájuk köthető magyar rendszámú teherautóra csütörtök reggel talált rá az osztrák rendőrség az A4-es autópályán, Neusiedl és Parndorf között. Az elhagyott jármű rakterében 71 ember holttest feküdt.

A 71 ember halálának pontos okát még nem állapították meg. Hans Peter Doskozil szerint a legvalószínűbb, hogy az áldozatok megfulladtak.

A teherautót csütörtök délután vontatták Nickelsdorfba, ahol csak éjszaka tudták megkezdeni a holttestek kiemelését. 

photo_camera AFP PHOTO / DIETER NAGL

A holttesteket pénteken szállítják Bécsbe, hogy ott az igazságügyi orvosszakértők megkezdjék az azonosításukat.

Az osztrák rendőrség szerint a menekülteket szállító teherautó csütörtök hajnalban léphette át az osztrák határt. A nyomozók szerint a menekültek már másfél-két napja halottak lehettek, mikor rájuk találtak. Azt feltételezik, hogy még azelőtt megfulladhattak a légmentesen zárt kaminonban, hogy átlépték a határt Magyarország felől.

A hasonló tragédiák elkerülése érdekében Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter csütörtökön azt követelte, hogy azok a menedékkérők, akiknek a kérelmét nagy valószínűséggel elfogadják, legálisan léphessenek be az Európai Unió területére. Mikl-Leitner szerint így nem lennének rákényszerítve arra, hogy az embercsempészekre bízzák magukat.

(Der Standard, Kronen Zeitung)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.