Három év börtönt kaptak az al-Jazeera újságírói Egyiptomban

2015 augusztus 29., szombat 9:11
35

Mert 'hamis híreket terjesztettek'. A kairói bíróság döntése szerint mind a betiltott Muszlim Testvériség támogatói voltak, bár ezt korábban mindig hevesen cáfolták.

A bíróságon a kanadai-egyiptomi Mohamed Fahmy és az egyiptomi Baher Mohamed jelent meg, az ausztrál Peter Grestét már korábban kitoloncolták Ausztráliába, rá távollétében mondták ki az ítéletet.

2014-ben még tíz év börtönt kaptak, ezt mérsékelte most a bíróság háromra, miután februárban szabadon engedték őket, hogy új tárgyalást írjanak ki a számukra. Az újságírókat még 2013-ban vették őrizetbe, a vádak szerint nem volt megfelelő engedélyük, hogy közvetítsenek az eseményekről, veszélybe sodorták az ország biztonságát és hamis híreikkel terroristaszervezetek céljait segítették.

A vádak ellen világszerte tiltakoztak újságírók és szerkesztőségek, a sajtószabadság megsértését látták az egészben. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt