Óriási földgázmezőt találtak Egyiptom partjainál

gazdaság
2015 augusztus 30., 15:39
comments 57

Az olasz Eni energiaipari konszern „gigantikus” földgázmezőre bukkant a Földközi-tengeren Egyiptom partjainál.

Az Eni közleménye szerint a földgázmező a legnagyobb, amit valaha a Földközi-tengeren találtak.

A bejelentést az Eni egy nappal Claudio Descalzi vezérigazgató kairói látogatása, Abdel-Fattáh esz-Szíszi köztársasági elnökkel folytatott megbeszélése után tette meg.

Az Egyiptom mélyvízi felségterületén fellelt Zohr mező az Eni szerint 100 km² kiterjedésű és 30 ezer milliárd köbláb (850 milliárd m³) földgázt rejt magában. A közlemény szerint:

„A Zohr a legnagyobb földgázlelet Egyiptomban és a Földközi-tengeren egyaránt és egyike a világ legnagyobb földgázmezőinek is. A mező feltárását követően évtizedekig képes lesz Egyiptom gázellátását fedezni.”

Egyiptomban hatalmas energiaipari potenciál rejlik – idézi az Eni közleménye Claudio Descalzit, aki szerint „a meglévő infrastruktúra szinergikus előnyeit kihasználva gyorsan meg fogjuk tudni kezdeni a kitermelést”.

Az olasz állami energiaipari konszern az idén márciusban írt alá szándéknyilatkozatot az egyiptomi olajipari minisztériummal kutatási-feltárási munkákról a Sínai-félszigeten, a Szuezi-öbölben, a Nílus-deltában és a földközi-tengeri part menti vizeken. A 2 milliárd dolláros megállapodást júniusban írták alá a felek.

Az Eni leányvállalata, az IEOC – ami 1954 óta van jelen Egyiptomban – a legnagyobb egyiptomi szénhidrogén-termel, és napi 200 ezer hordó olaj egyenértékben hoz felszínre különféle szénhidrogén-energiahordozókat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.