Az amerikai foci gyilkos fejsérüléseiről fog szólni Will Smith új filmje

2015 szeptember 1., kedd 7:26
48

Nagyon súlyos és csak az utóbbi években igazán napvilágra kerülő probléma, hogy mennyire maradandó fej- és agysérüléseket szednek össze az NFL játékosai pályafutásaik végére. A rengeteg ütközés, a megszámlálhatatlan agyrázkódás lehet hogy rövid távon gyógyszerekkel tompítható, de a hosszú távú hatások kivédhetetlenek és gyilkosok. Erről Malcolm Gladwell írt egy nagyon fontos cikket a New Yorkerben még 2009-ben.

Cikkének is hála egyre nagyobb össztűz zúdult az elmúlt években az NFL-re, hogy kezdjenek valamit ezzel a problémával, most pedig még egy falat sikerül áttörni, egy mainstream Hollywood-i óriásfilm központi kérdése lesz mindez. A film Bennet Omalu életéről szól, ő az a neuropatológus, aki először diagnosztizálta a csak halál után kimutatható CTE-t egy egykori NFL-játékos agyában. Ez ugyanis a gyilkos kór, a krónikus traumatikus enkefalopátia, ami a gyakori fejsérülések miatt kialakuló betegség, melyet gyakran kísér depresszió és ami már többször bizonyult halálosnak.

Az első jelek alapján a film bőven épít majd az egyetlen igaz orvos küzd a milliárdos nagyvállalatok uralta sportipar ellen hangulatra, viszont arra remekül alkalmas lesz, hogy egy fontos problémára még nagyobb figyelmet irányítson.

Ha valakit a történet dokumentaristább megközelítése érdekel, egy elég jó dokumentumfilm, a League of Denial teljes egészében fenn van Youtubeon:

(via Wired)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt