link Forrás

Az amerikai foci gyilkos fejsérüléseiről fog szólni Will Smith új filmje

FILM
2015 szeptember 01., 07:26

Nagyon súlyos és csak az utóbbi években igazán napvilágra kerülő probléma, hogy mennyire maradandó fej- és agysérüléseket szednek össze az NFL játékosai pályafutásaik végére. A rengeteg ütközés, a megszámlálhatatlan agyrázkódás lehet hogy rövid távon gyógyszerekkel tompítható, de a hosszú távú hatások kivédhetetlenek és gyilkosok. Erről Malcolm Gladwell írt egy nagyon fontos cikket a New Yorkerben még 2009-ben.

Cikkének is hála egyre nagyobb össztűz zúdult az elmúlt években az NFL-re, hogy kezdjenek valamit ezzel a problémával, most pedig még egy falat sikerül áttörni, egy mainstream Hollywood-i óriásfilm központi kérdése lesz mindez. A film Bennet Omalu életéről szól, ő az a neuropatológus, aki először diagnosztizálta a csak halál után kimutatható CTE-t egy egykori NFL-játékos agyában. Ez ugyanis a gyilkos kór, a krónikus traumatikus enkefalopátia, ami a gyakori fejsérülések miatt kialakuló betegség, melyet gyakran kísér depresszió és ami már többször bizonyult halálosnak.

Az első jelek alapján a film bőven épít majd az egyetlen igaz orvos küzd a milliárdos nagyvállalatok uralta sportipar ellen hangulatra, viszont arra remekül alkalmas lesz, hogy egy fontos problémára még nagyobb figyelmet irányítson.

Ha valakit a történet dokumentaristább megközelítése érdekel, egy elég jó dokumentumfilm, a League of Denial teljes egészében fenn van Youtubeon:

(via Wired)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.