Dánia mostantól sokkal kevesebb pénzt ad a menekülteknek

Dániában kedden életbe lépett az új kormány menekültügyi reformja, aminek értelmében az eddiginél lényegesen kevesebb pénzt kapnak a megélhetéshez az országba érkező menekültek.

A júniusi választásokon győztes jobbközép liberális párt, a Venstre által szorgalmazott új szabályozás alapján például az egyedülállóként elismert menekülteknek havonta már csak 6000 korona (252 ezer forint) jár, ami alig a fele a korábban kapott összegnek. (De még így is sokkal több, mint amennyit Kelet-Európában kapnának.)

Koppenhága célja az intézkedéssel, hogy csökkentse a vonzerejét a menedékkérők számára.

Kristian Thulesen Dahl, a Dán Néppárt elnöke ünnepli a júniusi választási győzelmét (Fotó: Scanpix Denmark / Linda Kastrup / AFP)

A baloldali ellenzék azt vetette a polgári pártok szemére, hogy ezzel a lépéssel csak elszegényítik a menekülteket, és megakadályozzák a társadalomba való beilleszkedésüket.

A Politiken napilap egy menekülteket segélyező dán szervezettel közösen tiltakozásul adománygyűjtési akcióba kezdett a menekült gyerekeknek.

Dánia kedden vezette be a kettős állampolgárság intézményét is. Az erről szóló törvényt a dán parlament már tavaly decemberben, még az előző kormány vezetése alatt elfogadta. (MTI)