Két évtized után szabadult a marihuánabirtoklásért tényleges életfogytiglanra ítélt férfi

A 62 éves missouri Jeff Mizanskey-t 1996-ban tartóztatták le 2,7 kg marihuánával, és mivel korábban kétszer elítélték marihuánabirtoklásért és -terjesztésért, Missouri három csapás törvényének értelmében a férfi tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Ugyanabban az évben vezette be Kalifornia az első orvosimarihuána-programját, ma pedig már 23 államnak van ilyenje, és négy államban plusz Washingtonban már legális a rekreációs marihuána fogyasztása és kereskedelme. Missouri ráadásul 2014-ben megszüntette a három csapás törvényt, így 390 ezer ember írta alá a petíciót Mizanskey szabadon engedéséért.

Ez egy 2013-as videó az ügyéről:

Májusban Jay Nixon kormányzó beleegyezett, hogy Mizanskey megvédhesse az ügyét a feltételes szabadságra helyezést elbíráló testület előtt, és úgy döntöttek, túl szigorú volt az ítélet, így feltételesen szabadulhat. Tegnap ki is engedték.

Mizanskey most azt mondta a Time-nak, azt tervezi, hogy a marihuánatörvények reformjáért fog küzdeni, de amúgy nem szívhat, mert ez a szabadlábra helyezésének egyik feltétele. (Vice)