Mészáros Lőrincék nyerték azt a tendert, ami miatt a Közgépet évekre eltilthatják minden közbeszerzéstől

A Mészáros és Mészáros Kft-t is tagjai között tudó konzorcium nyerte a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tendert. Ez azért is pikáns, mert ez az a kiírás, ami miatt a Simicska Lajos tulajdonában lévő Közgépet három évre eltiltották minden közbeszerzéstől. A történetről korábban részletesen írtunk, a lényege az, hogy a Közgép által benyújtott ajánlatot a közbeszerzési döntőbizottság hamis adatközlés vádjával megtámadta. És bár a jogorvoslati eljárás során a bizottság végül szinte mindenben a Közgépnek adott igazat, egyetlen pontban, két szerb hajó fedélzetének négyzetmétervitájában elmarasztalta a Közgépet. Ez pedig elég ahhoz, hogy éveken át egyetlen közbeszerzésen se indulhassanak. A Közgép bírósághoz fordult a döntés miatt, de az élet közben megy tovább, és most döntöttek a tender sorsáról.

Korábban hiába adott be jóval olcsóbb ajánlatot a Közgép, mivel őket kizárták, most az A-Híd Zrt., a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Mészáros és Mészáros Kft. alkotta Kikötő Konzorcium nyerte a megbízást az Origo cikke szerint.

Az uniós forrásokból finanszírozott projektet nettó 6,89 milliárd forintért végezheti el a konzorcium. Ez mintegy másfél milliárd forinttal drágább, mint amennyire korábban a projekt költségét becsülték.