Orbán Viktor pár éve tényleg több millió bevándorlót szeretett volna Magyarországra?

POLITIKA
2015 szeptember 02., 06:48
comments 246

Az utóbbi napok egyik legjobban terjedő cikke a magyar Facebookon alighanem egy 2001-es Origo-cikk, mely felidézi, hogy a magyar miniszterelnök egy gazdasági fórumon arról beszélt, hogy több millió bevándorlót kellene befogadnia Magyarországnak a következő öt évben, mert így tudja biztosítani a gazdasági növekedés ütemét.

Az egyáltalán nem lenne példa nélküli, hogy Orbán Viktor valamilyen kérdésben gyökeresen mást gondoljon most, mint évekkel korábban, sőt, általában inkább olyan kérdést nehéz találni, ami mellett következetesen kitartott volna pályafutása során. Ugyanakkor ez a bevándorlást kívánó gondolata nem illeszkedik pontosan ebbe a sorba.

Egyrészt ez nem is egy új találat, már idén januárban, amikor Orbán rákapcsolt a bevándorlásellenes szólamokra, sokan felfedezték ezt a cikket, most a napokban pedig második reneszánszát éli.

És igaz ugyan, hogy Orbán Viktor ekkor arról beszélt, hogy Magyarország akár 14 millió embernek is megélhetést tudna adni, és hogy a gazdasági növekedés fenntartásához több millió külföldit kell foglalkoztatnia az országnak, csakhogy, mint januárban a Miniszterelnökség is felhívta rá a figyelmünket, ez a 2001-es hír egy MTI-s anyagra épített, amit később helyreigazítottak, csak ez a helyreigazítás nem került be a Magyar Hírlap cikkébe, amit átvett az Origo. És e helyreigazítás szerint Orbán Viktor nem egyszerűen bevándorlók befogadásáról beszélt 2001-ben, hanem határontúli magyarokéról, azaz a szomszédos országokból akart munkaerőt átcsábítani. Ez a magyarázata most annak a cikknek, amit olyan sokan osztanak meg a napokban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.