Hollande: Szeptember közepén jön a német-francia javaslat a menekültválság megoldására

Németország és Franciaország a menekültek méltányos európai elosztására állandó és kötelező mechanizmust akar. - mondta Francois Hollande Párizsban az Enda Kenny ír miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján.

"Szét kell majd osztani ezeket a menedékkérőket, azokról beszélek, akik Szíriából jönnek. Ezért Merkel kancellárral állandó és kötelező mechanizmust javasoltunk. Az eddig tett dolgok már nem elegendőek. És vannak olyan országok, amelyek nem teljesítik morális kötelezettségeiket"

– mondta a francia elnök.

Hollande elmondta, hogy humánus, de határozott európai migrációs politikára van szükség. A javaslatokat az uniós belügyminiszterek szeptember 14-én esedékes tanácskozásán terjesztik elő megvitatásra, amelyet egy európai csúcstalálkozó fog követni.

A javaslatok között szerepel a regisztrációs központok felállítása is, ahol a menekültek befogadásán túl azok visszakísérését is meg lehet szervezni, akiknek "nincs helyük Európában".

Franciaország júniusban még visszautasította az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint a tagállamoknak méretük, forrásaik és a lakosság arányát tekintve kötelezően be kellene fogadniuk menekülteket. Hollande szerint mostanra megváltozott a helyzet. (MTI)