Nettó gecizés, amit Magyarország a menekültekkel művel

ÁLLAT
2015 szeptember 03., 08:57
comments 1494

Először úgy volt, hogy nem tisztelik a kultúrádat, elveszik a munkádat, veszélyeztetik a megélhetésedet, és ha nem esküdsz fel a Koránra, felrobbantják a kerti budit.

Mostanra sokkal rosszabb lett a helyzet: már a szabadságodat is elvették. A magyar kormány ma reggeli döntése értelmében csütörtök reggeltől beláthatatlan ideig egyetlen vonat sem indul Magyarországról nyugati országba, nehogy a Keletinél várakozó több ezer menekült kijusson innen. Úgyhogy hiába vetted meg a jegyedet hónapokkal ezelőtt Zürichbe, ahol kakaóval és kuglóffal vár rád a nagymama, te sem mehetsz sehová. Köszönd meg ezeknek a mocskoknak, mert ők tehetnek róla. A magyar kormány nem tesz mást, mint betartja az Európai Unió törvényeit.

Csütörtök reggel a rendőrség a modern magyar történelem legcinikusabb, legembertelenebb húzásával megnyitotta a menekültek elől korábban lezárt Keleti pályaudvart, a MÁV pedig ezzel egyidőben az MTI-nek elküldött közleményben bejelentette, hogy egyetlen vonat sem indul Magyarországról nyugati országba. Most legyél okos, menekültkém!

Nehéz úgy okosnak lenni, hogy az intézkedésről a Keletiben hetek óta várakozó, egyre kétségbeesettebb, hol rezignált, hol felháborodottan tiltakozó menekülteknek valahogy nem sikerült szólni. Úgyhogy amikor csütörtök reggel begördült a pályaudvarra egy szerelvény, ami teljesen véletlenül, mintegy a sors fura fintoraként egy pán-európai motívumokkal feldíszített emlékmozdony húzott, a tetején lobogó német zászlóval, elözönlötték a menekültek. Azt hitték ugyanis, hogy megtörtént, amire hetek, hónapok óta várnak: elindulhatnak Németország felé, és ha minden jól megy, estére már a berlini Hauptbahnhofon kuglófozhatnak a nagymamával.

Arról a menekültek nem tudnak, hogy Magyarországról nemcsak ez, hanem egyetlen vonat sem indul nyugatra. A vonat légkondicionált, úgyhogy az ablakokat nem lehet lehúzni. A légkondicionáló természetesen nem működik. És bár a hangosbemondóban magyarul és angolul is bemondják, hogy ez a vonat nem megy sehová, ezt egyrészt nem mindenki érti, másrészt aki értené, az sem hallja, mert ugye nem lehet lehúzni az ablakokat. Levegő sincs, lásd ablakok. Remélhetőleg mindenki túléli.

Mit mond erre a magyar rendőrség?

Semmit. A magyar rendőrség teljes kussban van, napok óta egyetlen szót nem válaszol a sajtó által feltett kérdésekre menekültügyben, mindössze azt szajkózza, hogy betartjuk a schengeni egyezményt meg az az EU törvényeit. Így?

A magyar kormány az elmúlt fél évben milliárdokat költött az idegenellenes hangulat gerjesztésére: a nemzeti konzultációnak álcázott blőd, még habonyi értelemben véve is méltatlan propagandakampányra, aztán az ostoba, az egész országot mocskos xenofóbnak beállító, idegeneknek magyarul üzengető óriásplakátokra, aztán a déli határon felépített ideiglenes kerítésre, aztán az azt felváltó rendes kerítésre. És éppen most bízott meg egy nemzetközi reklámügynökséget, a JWT-t azzal, hogy 800 millió forintért külföldön is azt harsogja a menekülteknek, hogy eszükbe ne jusson idemenekülni.

A magyar kormány emellett egyfolytában azt kiabálja, hogy betartja az európai törvényeket, amúgy meg kétségtelen, hogy óriási a homály az ügyben, talán még Angela Merkel sem tudja pontosan, hogy mit akar.

De azt soha senki nem mondta, hogy egy hatalom ne lehetne egyszerre törvényes és emberséges. A nyugatra induló vonatok leállítása a lehető legcinikusabb lépés, amire a kormány elszánhatta magát, és az értelme pontosan ugyanannyi, mint a többi menekültellenes intézkedésnek: mesterségesen kreál sokkal nagyobb bajt abból, ami már éppen elég nagy baj, azért, hogy indokolni tudja saját, rettegésalapú ideológiájából sarjadt belpolitikai üzeneteit, leszüretelje a sikeres gyűlöletkeltés gyümölcsét, aztán széttárja a kezét, és az Európai Uniót tegye felelőssé a saját nettó szemétkedéséért.

Pedig azért, ami most a Keletiben zajlik, nem Merkelt, nem Hollande-ot vagy a gyíkembereket terheli a felelősség. Hanem kizárólag a MÁV-ot, a magyar rendőrséget és a nekik parancsokat kiadó magyar kormányt.

Őket kéne felpakolni az utolsó, Magyarországról nyugatra induló pán-európai vonatra. Aztán irány Hága.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.