A rendőrség kivizsgálja a határon történt éjszakai gázspray-zést

Nem sokat árult el a rendőrség arról, hogy mit tudnak a magyar-szerb határnál készült durva videóról, amin „Menjél vissza Szerbiába!” felkiáltással egyenruhások gázspray-vel befújnak a gyerekek közé. A felvétel augusztus 30-án készült.

Reggel 9-kor Balázs László rendőr ezredes, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal képviselője sajtótájékoztatót tartott. Itt többek között a videón látottakról is szó volt, teljes kivizsgálás van, addig nem mondanak semmit. Ha volt könnygáz, akkor azt jelentenie kellett a járőrnek, de azt sem árulták el, hogy azt vizsgálják, volt-e ilyen vagy azt hogy jogszerü volt-e. A több kérdésre adott  válaszokból azt tippelem, hogy volt.

Haszán Zoltán kollégának itt egy belügyes elmondta, hogy ha könnygázt használnak, azt mindenképpen jelenteni kell. Két dolgot próbálnak meg:

  1. A töksötét videó alapján megnézni, hogy hol történhetett az eset.
  2. Akkor jelentettek-e könnygázhasználatot.

Az utóbbival kapcsolatban kiderült, hogy elvileg el lehetne hallgatni, hogy volt-e gázhasználat, de állítólag minden szolgálat előtt ellenőrzik, hogy mennyi gáz van a palackban, és ebből ki kellene derülnie, hogy melyikből hiányzik, tehát lebukna az, aki nem tett jelentést.

A Deák téren balhézó ultrákról is volt szó, a rendőrség szerint csak magyar huligánokat állítottak elő, és nem tudnak arról, hogy lett volna probléma román szurkolókkal.