Az osztrák belügy a dublini rendelet alapján fogja elbírálni a most érkező menedékkérelmét

migráció
2015 szeptember 04., 19:59
comments 290

Az osztrák belügyminisztérium szerint az osztrák rendőrség és a Vöröskereszt felkészült a Magyarországról Ausztria felé tartó menekültek százainak fogadására, és elsősorban az emberek orvosi és a humanitárius ellátására koncentrálnak.

A közlemény szerint mindegyikük benyújthat menekültkérelmet Ausztriában és erről a tárca tájékoztatni is fogja a menekülteket. Hangsúlyozták: minden kérelmet egyedi és objektív eljárási keretek között bírálnak majd el. Ausztria megvizsgálja a menekülteljárás lefolytatásának körülményeit a Dublin III. rendelet értelmében, adott esetben az illetékes uniós országba küldhetik vissza a kérvényezőt.

Amennyiben a menekült nem akar benyújtani kérelmet Ausztriában, úgy kényszerítő intézkedéseket csak az arányosság elve alapján alkalmaznak majd.

Az osztrák hatóságok számára most az a legfontosabb, hogy megakadályozzák az emberi tragédiákat, a végső cél pedig az, hogy fenntartsák a biztonságot és a rendet. A rendőrség együttműködik a segélyszervezetekkel is. A közlemény szerint a jelenlegi helyzet megoldása csak az európai szolidaritás szellemében valósulhat meg.

Az osztrák belügyminisztérium egyelőre nem közölte, hogy küldenek-e buszokat a határra érkezők elé, még nem közölték, hogyan fogják a menekülteket átvezetni a határon. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.