Négy osztrák aktivistát tartóztattak le a magyar rendőrök embercsempészet miatt

bűnügy
2015 szeptember 04., 11:22
comments 425

Az osztrák APA hírügynökség szerint a Déli pályaudvar közelében állították meg az osztrákokat, akik menekülteket akartak Ausztriába vinni. Az osztrák külügy megerősítette, hogy bevittek négy embert a magyar rendőrök, azt mondták 72 órán belül döntenek róla, hogy vádat emelnek-e.

Az osztrákok 3 autóval vitték volna a menekülteket Budapestről Bécsbe, amikor elkapták őket a rendőrök.

"Vannak embercsempészek, akik mások halálából és nyomorúságából profitálnak, de vannak olyanok is, akik csak segíteni akarnak. Ez a kettő nem ugyanaz."

Ezt mondták az osztrák külügyben.

A magyar nagykövet állítólag már intézkedett az ügyben, a külügyminiszter a helyzet gyors rendezését várja.

Mondjuk az APA-s megfogalmazás alapján nem egyértelmű, hogy ez mit jelentene. A helyzet az osztrákoknak sem kellemes, egyrészt nyilván ki kell állniuk az állampolgáraikért, másrészt biztosan nem szeretnének újabb embereket arra bátorítani, hogy Magyarországról menekülteket vigyenek haza.

A Facebookon közben tovább szerveződik a

"Konvoi Budapest Wien"

nevű rendezvény, már 2100-an jelezték részvételüket. Vasárnap reggel 9-kor indulnának Bécsről Budapestre autókkal és buszokkal, hogy elvigyék a Magyarországon rekedt menekülteket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.