Azért vitték az osztrák határra a menekülteket, mert veszélyben volt az életük

POLITIKA
2015 szeptember 05., 08:45
comments 74

"Olyan helyzet állt elő, ami a közlekedés és az élet biztonságát is veszélyeztette"

Ezt mondta Giró-Szász András kormányszóvivő arról, hogy miért vitték buszokkal az embereket az osztrák határra.

Péntek éjjel az M1-es autópályán vonuló menekülteket, az 1-es vasútvonal környékén lévőket, és a Keleti pályaudvaron várakozókat elszállították az osztrák határhoz. Őket be is engedték Ausztriába.

Ezzel együtt Giró-Szász arról beszélt, hogy Magyarország továbbra is betartja a schengeni és a dublini megállapodásokat, amik az uniós határok védelméről és a menekültek kezeléséről szólnak. Amik kb. pont azt írják elő, hogy az a migráns, aki Magyarországon találkozik a hatóságokkal, itt kér menedéket, az nem mehet Ausztriába, itt kel lefolytatni vele kapcsolatban az eljárást.

Giró-Szász András az MTI kérdésére megerősítette, hogy a Vámosszabadi befogadóállomásról menekültek indultak el az osztrák határ irányába. Hangsúlyozta: Vámosszabadi nyílt befogadóállomás, amelyben már regisztrált menekültek vannak, akik szabadon mozoghatnak.

Kontárt Károly a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy jelenleg 150 menekült lehet a Keleti pályaudvarnál, Anarki nem rég volt kint, ő 500 köré saccolja a hajnal óta folyamatosan újra érkező embereket.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.