Elindult a menekültekért az osztrák önkéntesek konvoja

migráció
2015 szeptember 06., 12:53

Bécsből, a Praterplatznál lévő parkolóból több mint 130 autó indult el vasárnap délelőtt, hogy menekülteket szállítson Magyarországról Ausztriába. A szervezők tájékoztatása szerint az első állomás Miklóshalma (Nickelsdorf) lesz, ahol a dublini rendelet ellen tartanak rövid tiltakozó akciót. Innen indulnak tovább az osztrák-magyar határhoz és Magyarországra. Várhatóan Budapestig nem mennek el, az útközben vándorló migránsokat felveszik és az osztrák fővárosba szállítják, az autók akár többször is fordulnak.

A menetet az osztrák-magyar határig az osztrák rendőrség biztosítja. A járművek, közöttük több egyterű és furgon tele voltak adománnyal, ablakaikra Refugees welcome! (Üdvözöljük a menekülteket!) feliratú papírokat ragasztottak.

„Sokan már többször voltak úton és autóval hoztak Bécsbe menekülteket, most szervezetten megyünk értük, hiszen közösen nagyobb biztonságban tehetjük” – mondta a szervező az MTI-nek.

Az osztrák belügyminisztérium pénteken kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy büntethető az a személy, aki részt vesz a migránsok szállításában. Az osztrák rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a migránsok határon át szállítása Magyarországon embercsempészetnek minősül, ezért itt letartóztathatják az autósokat és börtönbüntetéssel sújthatják őket, míg az osztrák törvények szerint ugyanez csak szabálysértésnek minősül, amiért ezer és ötezer euró (310 és másfél millió forint) közötti pénzbírság szabható ki.

Az MTI kérdésére a szervező elmondta: a most autóval indulók „nevetségesen kevesebbet” kockáztatnak annál, mint amennyi rizikót a bevándorlók vállalnak. Szerinte a rendőrségnek inkább azokat az embereket kellene büntetnie, akik nem veszik fel autóikkal a migránsokat. A konvoj szervezői egyébként a Facebookon közzétettek egy útmutatást arról, hogy a résztvevők milyen jogi veszélyekkel néznek szembe. Így például azt tanácsolják, hogy ha Magyarországon őrizetbe veszik őket, akkor ne tegyenek tanúvallomást, ne írjanak alá semmit, és vegyék fel a kapcsolatot az osztrák nagykövetséggel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.