Itt a Humvee utóda, a JLTV

hadsereg
2015 szeptember 06., 06:45
comments 129

Az Egyesült Államok hadserege augusztus végén jelentette be, hogy 6,75 milliárd dollárért új általános célú katonai terepjárót rendelt a wisconsini Oshkosh vállalattól. A világszerte ismert Humveekat  leváltó új járművet egyelőre JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) néven emlegetik. (Egyébként a Humvee is egy betűszó módosult változata, eredetileg HMMWV, azaz High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle volt a neve.)

photo_camera A JLTV egyik demonstrációs példánya. Wikipedia-fotó.

A Humvee ugyan nagyon sikeres jármű volt, de az utóbbi évek bevetésein, főleg az iraki és afganisztáni hadszíntereken megmutatkoztak gyengeségei, elsősorban, hogy vékony haspáncélzata miatt eléggé védtelen az aknák és más, útra telepített robbanóeszközökkel szemben. A páncélzat vastagítása sem jelentett megoldást, mert azzal meg a jármű mozgékonysága csökkent.

A JLTV kifejlesztésének egyik célja, hogy gyors és mozgékony, de az aknák ellen jobban védett járművet kapjanak a katonák. A gyártó Oshkosh alelnöke szerint a fejlesztés legfontosabb szempontja volt az aknák és bombák elleni védelem. A jármű szerkezete olyan, hogy egyes részegységei teljesen különválnak az utaskabintól, és ezek képesek arra, hogy nagyobb erejű robbanások energiáját is elnyeljék, egyszerűen lerepülnek az autóról.

Az új jármű pontos technikai adatai még nem ismertek, azt már tudjuk, hogy 6,6 literes dízelmotor hajtja majd, amivel a JLTV „terepen hetven százalékkal gyorsabb lesz bármilyen más katonai járműnél”, továbbá azt is, hogy szállítható lesz CH-47 Chinook típusú helikopterrel.

photo_camera CH-47-es Chinook helikopter egy Humveet készül fölemelni az afganisztáni Bagramban. (Wikipedia-fotó)

A szárazföldi haderő 2040-ig 50 000 járművet vásárolna, a tengerészgyalogság pedig további 5500-at, ami körülbelül 30 milliárd dolláros megrendelést jelent a gyártónak. Az első JLTV-ket tíz hónap múlva, tehát jövő nyár elején kapja meg a hadsereg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.