Egy magyar lányra bízzák a svédek, hogy segítsen a menekülteknek, ha már a kormány nem tud

migráció
2015 szeptember 06., 13:47
photo_camera A képek a TV4 riportjából vannak

Egy Facebook-poszttal és az arra érkező kommenttel indult, két nap alatt 1,8 millió forintos gyűjtés lett belőle. Így reagáltak Svédországban a magyarországi menekültválságra, ahol a magyarok segítőkészségének arca Szabó Zsófia önkéntes lett.

Zsófia egy ismerőse, Czinkóczky Zsolt, Svédországban élő filmes posztjára válaszolt. Zsolt azt írta, barátaival együtt szívesen segítenének pénzzel, de “nem egy segélyszervezet bürokratáin keresztül”, hanem közvetlenül valakinek odaadva azt, aki aktívan segít. "Svéd Facebook-ismerőseim sürgősen csatornát kerestek, hogy enyhíthessék a migránsok körülményeit, ha már a magyarországi hivatalok nem voltak képesek humánusan reagálni napjaink legnagyobb globális problémájára" - mondta Zsolt.

szabozsofia2

Zsófia szólt neki, hogy amúgy is megy a Keletibe. Azt hitte, legfeljebb néhány tízezer forintról lesz szó. A poszt viszont annyira pörögni kezdett, hogy hamar közel egymillió forint gyűlt össze Zsófia számlájára.

Teljesen rábízták, hogyan használja fel.

szabozsofia3

Zsófia kiment a Keletihez és látta, hogy takarókra volt a legnagyobb szükség. Ez még pénteken, a buszok bejelentése előtt történt, amikor a helyzet sokkal súlyosabb volt (mi is azt tapasztaltuk, takaró kellett leginkább). Úgyhogy elment, és vett száz takarót, és száz polifoamot, amit szét is osztott a pályaudvarnál. Azonnal elkapkodták. Esetét pénteken a svéd TV4 csatornán is bemutatták (ezt Norvégiában is vetítik, itt lehet megnézni),  nem sokkal később már 1,8 millió forint jött össze. Zsófia pedig a svéd Facebook kedvence lett, egyben a magyar kormány mélypontra süllyedt nyugati megítélésének ellenpontja.

A pénz nagy része megvan még, Zsófia most azt próbálja kitalálni, az önkéntes szervezetekkel egyeztetve, hogyan lehet a legjobban felhasználni. Takaróból most nincs hiány, és a Keletinél sokkal jobb a helyzet, de természetesen még egyáltalán nincs vége a történetnek. Valószínűleg az egészségügyi stábot fogja segíteni egy EKG-készülékkel, amire nagy szükségük van.

Korábban nem dolgozott menekültekkel önkéntesként, de azt mondja, ez olyasmi, amit egyszerűen csak el kell kezdeni csinálni. A helyzetet azért is átérzi, mert nagyanyja 56-os menekült volt.