Gleccser-határvillongás alakult ki Olaszország és Franciaország között

határ
2015 szeptember 08., 21:32
comments 64

Szabályos határvita alakult ki arról a Mont Blanc (vagy Monte Bianco) francia és olasz oldala között, hogy kit szabad felengedni egy veszélyes gleccserre. A Mont Blanc két oldalán lévő kisvárosok, a francia Chamonix és az olasz Courmayeur polgármesterének viszonya annyira megromlott, hogy diplomáciai feszültség szítására kérik országaik vezetőit.

mont blanc

A vita központjában az áll, hogy van egy gleccser, a Géant, ami részben olasz területen fekszik, viszont csak a francia oldalról közelíthető meg (igaz, ezt is vitatják, mert a franciák szerint övék az egész gleccser, az olaszok szerint viszont a 300 méterrel magasabban kezdődő rész már az övék).

A francia hatóságok viszont teljes mértékben lezárták az áthaladást, és levették az olaszok figyelmeztető tábláit is. Más az olasz és a francia hozzáállás a dologhoz: az olaszok szerint elég kitenni a figyelmeztető táblát, hogy a túrázó családok elkerüljék a területet, de a tapasztalt hegymászók átmehessenek rajta – a franciák szerint viszont mindenkit kitiltanának onnan.

Az olasz régió vezetője, Augusto Rollandin még Matteo Renzinek és az olasz külügyminiszternek is írt az ügyben, arra kérte őket, hogy gyakoroljanak nyomást francia kollégáikra.

(Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.