Így néz ki a Planetárium a fociultrák pénteki tombolása után

futball
2015 szeptember 08., 07:43
comments 99

Bevallom, sokkal rosszabbra számítottam, főleg hogy a népligeti Planetáriumot üzemeltető TIT hétfőn még azt mondta, a szeptember 14-i nyitás is veszélybe került azután, hogy a magyar-román focimeccs ürügyén tomboló ultrák hatalmas károkat okoztak az épületben.

Ehhez képest a Planetárium szerencsére egyben van, és sem az épületben, sem a környékén nem keletkezett helyrehozhatatlan kár. Kedd reggelre az üvegcserepeket és a dobálózáshoz lebontott kődarabok nagy részét a Planetárium munkatársai a fővárosi takarítókkal együtt hősies munkával eltüntették, már amennyire ennyi idő alatt lehetett, és az intézmény egyik munkatársa elmondta: a nyitás nincs veszélyben, bár azt is hozzátette: szerencse, hogy az intézmény az ostrom idején épp zárva volt, mert szombaton még olyan állapotok uralkodtak, hogy biztosan nem tudtak volna vendégeket fogadni.

A károk összegét pontosan nem tudni, de a betört ajtó, a megrongált antennák és kamerák, a kőpárkányok és a fal helyreállítása pár millióba biztosan belekerül majd.

photo_camera A Planetárium előtti placcon állt a kő és az üvegtörmelék, ezt mostanra sikerült úgy-ahogy feltakarítani.
photo_camera Maradt még cserép, de aki nem mezítláb megy, nem eshet bántódása. A környező bicikliutak szórványosan szilánkosak, úgyhogy csak óvatosan.
photo_camera Ezt most minek kellett, tényleg?
photo_camera Egy rendszerváltáskori barlangrajz ősidők óta tartja magát a Planetárium falán.
photo_camera Az ultrák több helyen is megbontották a kőpárkányt, hogy legyen mivel dobálni a rendőröket.
photo_camera Péntek este egyetlen biztonsági őr tartózkodott az épületben. Egy a rendőrök elől menekülő, tetőtől talpig feketébe öltözött ultra ide akart menekülni, de az őr a kopogás ellenére sem engedte be. Ekkor hősünk egy kővel betörte az üveget, de mivel a rendőrök egyre közeledtek, inkább futásnak eredt, és eltűnt a bokrok között.
photo_camera Ezeken a rácsokon másztak fel az ultrák a tetőre, ahol aztán antennákat rongáltak meg. Arról nem tudhattak, hogy lent lévő társaik a kamerákat gondosan felfelé fordították, hogy ne látszódjon senki, így viszont azokról, akik felmásztak, tökéletes minőségű szelfik készültek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.