A Helsinki Bizottság szerint a menekülteket rugdosó ex-operatőr börtönbe is kerülhet

bűnügy
2015 szeptember 09., 08:20
comments 900

Az N1 Tv menekülteket, köztük gyerekeket rugdosó, tegnap kirúgott operatőrének híre bejárta a világsajtót.

tumblr_inline_nuda9mJTZm1qfo6zy_500

A DK és a PM közösség tagja ellen elkövetett erőszak miatt feljelentette a nőt, most pedig a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet írta meg, hogy szerintük mi a jogi állás az ügyben:

„A Büntető Törvénykönyv szerint aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, az közösség tagja elleni erőszak miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az N1 TV az eset után kirúgott operatőre több menekülőbe rúgott bele a nyilvánosságra került felvételek alapján, köztük gyerekbe is. Mivel a helyszínen kizárólag menekülteket rugdos az elkövető, az előítéletes motiváció megalapozott gyanúja kétségkívül fennáll. A helyszínen voltak jelen más médiamunkások, segítők, rendőrök, jogvédők, de az operatőrnek kizárólag menekülteket jutott eszébe rugdosni. Mivel több embert is megrugdosott különböző felvételek szerint, cselekménye többrendbeli közösség tagja elleni erőszak megalapozott gyanúját veti fel, ami 1-7,5 év közötti szabadságvesztéssel büntetendő.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.