Beismerő vallomást tett a bangkoki robbantás egyik fő gyanúsítottja

Terrorizmus
2015 szeptember 09., 07:18
comments 6

A thaiföldi rendőrség ezt azután közölte, hogy a média nyilvánossága előtt rekonstruálták a bűncselekményt a különböző helyszíneken. (Ez az eljárás gyakori eleme a nyomozásnak Thaiföldön.)

Az egyik fő gyanúsított, akit szeptember 1-én fogtak el a thaiföldi-kambodzsai határon, beismerte, hogy átadott a feltételezett robbantónak egy hátizsákot, amiben egy bomba volt. Azt egyelőre nem tudni, ki készítette a szerkezetet, ki tette a hátizsákba, és ki az a férfi, aki elhelyezte az Eravan hindu szentélynél.

A gyanúsított azt is bevallotta, hogy a hátizsákot abból a lakásból vitte el, amiben a rendőrség augusztus 29-én bombakészítéshez szükséges anyagokat talált. A hátizsákot egy vasútállomáson adta át a robbantónak.

A hatóságok azt állítják, hogy a hálózatból legalább két ember, köztük a szerdai bűnügyi rekonstrukció főszereplője, török állampolgár, de az utóbbinak kínai útlevele is van.

Ezek a körülmények azt az elméletet támasztják alá, hogy a merénylet bosszú volt, mert Thaiföld júliusban hazatoloncolt több mint száz ujgurt Kínába. A muszlim ujgurok etnikailag közel állnak a törökökhöz. Az ujgur szálat a rendőrség hivatalosan nem erősítette meg.

Az augusztus 17-én elkövetett merényletnek 20 halálos áldozata és több mint 120 sebesültje volt. A halottak közül 14 külföldi, heten Kínából, illetve Hongkongból érkeztek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.