Egy mérnökhallgató mattrészegen megtervezett egy ekranoplánt, majd elfelejtette, hogy tervezett egy ekranoplánt

meghökkentő tudomány
2015 szeptember 09., 10:04
comments 203

Maguk mit szoktak csinálni, ha öntudatlanra isszák magukat? A Michigan Tech magát szégyenében csak Markként azonosító hallgatója nem beájult egy sarokba, hogy aztán cimborái alkoholos filccel pöcsöket rajzoljanak a fejére, hanem

hazament a kollégiumi szobájába, megkérdezte mit sem sejtő szobatársát, hogy hol vannak a könyvei, magához vette a tervezőtábláját, majd kb két óra múlva egy repülőnek látszó valami tervével tért vissza, hogy üres szemmel maga elé bámulva ledőljön a kanapéra.

Mindezt szobatársától Keith Fraley-től tudjuk, mert Mark annyira berúgott, hogy nem emlékszik a gép megtervezésére. Fraley volt az is, aki kiposztolta a terv fényképét a Twitterre. Ő programozónak tanult, így fogalma sem volt róla, hogy a tervezett gép működőképes-e. Érkeztek is visszajelzések a repülőtervezéshez értő olvasóktól, hogy a terv nem jó, a gép farka nem bírná a függőleges emelkedéskor ráeső terhelést.

Őket aztán a néhány óra múlva magához térő Mark nyugtatta meg, aki a terveket átnézve rájött, hogy részegen nem is repülőt, hanem

ekranoplánt

tervezett.

Hogy mit?

Ekranoplánt, vagyis határfelület-repülőgépet. Ezek a leginkább a Szovjetunióban népszerű eszközök olyan repülők, amik a párnahatást használják ki, vagyis nem nagy magasságban repülnek, hanem a felszín felett kismagasságban repülve nagy nyomású gázt szorítanak a szárnyuk és a felszín közé, így létrehozva a lebegéshez szükséges felhajtóerőt. Vagyis kábé egy légpárnás hajó és egy repülő szerelemgyerekeként kell elképzelni őket. A lényeg, hogy ezeknek nem kell magasra emelkedniük, így a gép farka nincs veszélyben.

Mark most azon aggódik - és ezért is használ csak álnevet -, hogy italfogyasztási szokásai veszélyeztethetik álláslehetőségeit. Aggodalma némileg alaptalannak tűnik, szobatársa szerint a Michigan Tech repülőtervező csoportja már rajta keresi a tehetséges részeget. (Via Gawker)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.