Hiedelem, hogy a menekültek járványokat terjesztenek

POLITIKA
2015 szeptember 09., 05:24
comments 49

"Jóllehet közkeletű az a hiedelem, hogy összefüggés van a migráció és a fertőző betegségek behurcolása között, a két dolog között nincsen rendszeres kapcsolat" - írta kedden kiadott közleményében Jakab Zsuzsanna, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) európai regionális igazgatója. Mint írta, a fertőző betegségek elsősorban a szegénységgel hozhatók összefüggésbe, járványszempontból pedig inkább a menekültek vannak veszélyben:

"a menekültek és menedékkérők főként az Európában gyakori fertőző betegségeknek vannak kitéve".

Annak pedig "rendkívül alacsony" a kockázata, hogy a menekültek "egzotikus fertőzést hordozó közvetítő anyagokat", vagyis ebolát vagy közel-keleti légúti koronavírust (MERS-CoV) hozzanak be. A tapasztalatok szerint ezek a betegségek inkább a rendszeresen utazókat, turistákat és egészségügyi dolgozókat, nem pedig a menekülteket fenyegetik.

Az alaptalan pánikot keltő fertőző betegségeknél nagyobb bajok vannak Jakab szerint. Közleményében arról ír, milyen fontos lenne biztosítani az Európába érkező menekültek egészségügyi ellátását. Ez

"nemcsak a népesség egészsége szempontjából fontos, hanem emberi jogaik és az őket befogadó közösségek emberi jogainak védelme és támogatása szempontjából is alapvető jelentőségű",

írta. Szerinte kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy "minden egyes úton lévő számára biztosítsuk a vendégszerető környezethez, és szükség esetén a magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz való teljes körű hozzáférést anélkül, hogy nem, életkor, vallási, nemzetiségi vagy faji alapon megkülönböztetnénk őket", már csak azért is, mert így biztosítható az is, hogy a helyi lakosságot ne fenyegessék esetleg behurcolt járványok.

Nagyon fontos az is, hogy megfelelő ellátást biztosítsanak az erőszaknak, kényszerprostitúciónak kitett menekültek védelme és ellátása.

A menekültek ellátása érdekében nemzetközi összefogást, szolidaritást sürgetett. (Címlapkép: AFP PHOTO / Aris MESSINIS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.