Óriásvírusok olvadhatnak ki a szibériai permafrostból

meghökkentő tudomány
2015 szeptember 09., 11:38
comments 124

Egy, a szibériai permafrostból kikotort

óriásvírus (!!!!)

felélesztésével kísérleteznek a tudósok az AFP jelentése szerint.

photo_camera Úristen, milyen nagy ez a vírus!!!
AFP PHOTO / Genomic Information Laboratory Director and structural Marseille / CNRS / Aix-Marseille University School of Medicine

Először is gyorsan tisztázzuk, hogy mi az az óriásvírus. Mivel a vírusok alapvetően elég aprók, ezért még az óriásvírusok se túl nagyok, vagyis nem kell attól tartani, hogy egy véletlenül ránkpottyanó óriásvírus agyoncsap, de pechünkre az sem igaz, hogy akkorák lennének, hogy fel se tudjuk szippantani.

Az óriásvírus valójában rohadt kicsi. Egy "normál" vírus a hossza nem lehet több fél mikronnál, pedig egy mikron eleve a milliméter ezredrésze, az óriásvírussal szemben az az elvárás, hogy ennél nagyobb legyen. A most feltámasztandó, Szibériai puhavírus (Mollivirus sibericum) névre keresztelt példány például egy teljes tizedmikronnal nagyobb a határnál, 0,6 mikron hosszú.

Jelen esetben nincs nagy para, mert ellenőrzött körülmények között készülnek feléleszteni a 30 ezer éves vírust. A globális felmelegedés viszont még okozhat problémákat.

"Ha nem vagyunk elég óvatosak, és mondjuk megfelelő biztosítás nélkül iparosítjuk ezeket a területeket, akkor egy nap régóta kipusztultnak hitt vírusokkal ébredhetünk" - mondta Jean-Michel Claverie, a kutatás egyik vezetője.

Ő és társai 2013-ban már feltámasztottak egy szibériai óriásvírust, amiről megállapították, hogy

nem csak nagyobb, de genetikailag összetettebb is a most élő vírusoknál.

A puhavírusnak például ötszáznál is több génje van, míg például az influenza A vírusának csupán nyolc.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.