A horvátok annyi menekültet fogadnak be, amennyit az Európai Bizottság mond

POLITIKA
2015 szeptember 10., 14:18
comments 118

A horvát kormány már korábban bejelentette, hogy önkéntes alapon 550 menekültet átvesz más uniós tagállamoktól. Ennél sokkal nagyobb vállalás mellett döntött most Horvátország. Ranko Ostojic belügyminiszter csütörtökön azt nyilatkozta, hogy

"a horvátok már korábban demonstráltak szolidaritásukat, és ezt teszik majd a jövőben is."

photo_camera Ranko Ostojic. Forrás: Wikipedia.

A belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy bármekkora áldozatot vár is Horvátországtól az európai közösség, azt ők készek teljesíteni és befogadnak annyi menekültet, amennyit számukra az Európai Bizottság (EB) meghatároz.

Az EB legfrissebb javaslata szerint az önként vállaltakon túl Horvátországnak további 1064 menekültet kell átvállalnia a menekülteket legnagyobb számban fogadó országoktól: Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól.

A befogadott emberek nemzetközi védelemre való jogosultságot nyernek: nekik szállást, munkalehetőséget, egészségyügyi ellátást fognak biztosítani. Horvátország a tájékoztatás szerint fel van készülve arra az eshetőségre, ha a menekültáradat feléjük terelődne, és tömegek akarnának regisztráció nélkül áthaladni az országon, de Ostojic jelezte, hogy az "más helyzet lenne azért".

Horvátország rendelkezik annyi férőhellyel, hogy "ideiglenesen, de akár hosszabb időre is szállást biztosítson a menekülteknek, amíg konkrét intézkedések nem születnek." 

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.