Kirúgták a tanítónőt, aki két Hitler-kép között üzent a tankönyvekről a Facebookon

oktatás
2015 szeptember 10., 14:25
comments 555

Nem taníthat tovább az egyik pesti általános iskolában az a tanítónő, aki nyáron elég vegyesen használta a Facebookját. Hol a szülők tájékoztatására arról, hogy mi van a tankönyvekkel, hol inkább mindenféle cigányozós, buzizsidózós, menekültellenes posztokat osztogatott, hitleres viccekkel feldobva a kontentot. Mindezt teljesen publikus posztokban, tényleg hol ez, hol az jött a falra. A szülők inkább a tankönyves tájékoztatást köszönték meg.

tanito3

De láthatták a szülők és a gyerekek ezeket is.

tanitono5


tanitono3

 


tanitono7

Bőven volt még hasonló gyűlöletkeltő poszt, ezekről az iskola igazgatója lapunktól értesült. Arra szólította fel a 20 éve az iskolában dolgozó tanítónőt, hogy moderálja a Facebookját. Egyebet nem tehetett, nem ő, hanem a Klebesberg Intézményfenntartó Központ a tanítónő munkáltatója. A Kliket aztán a köznevelésért felelős államtitkárság utasította soron kívüli vizsgálatra, mert elítélnek "minden rasszista, antiszemita, gyűlölködő és bármely etnikai vagy vallási kisebbséggel szembeni agressziót, akár az erre való verbális vagy írásos buzdítást". A tanárnőt a vizsgálat idejére felfüggesztették, de már ekkor jelezték, hogy ha valóban ő posztolta ezeket a Facebookra, akkor elbocsátják. Az államtitkárság szerint fontos, hogy "a pedagógus hivatás gyakorlói megfelelő erkölcsi értékrenddel bírjanak, amelyet az oktatás-nevelés során mind a tanulók, mind pedig a szülők felé közvetítenek".






Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.