Az osztrák kancellár megint kioktatta Orbánt

POLITIKA
2015 szeptember 11., 19:38
comments 240

Az osztrák kormány 75 millió eurót (22,5 milliárd forintot) szán a menekültek integrációjára - jelentették be a pénteken tartott kormányülés után.

A konkrét menekültügyi intézkedésekről a miniszterek, az államtitkárok, a kormánykoalíciót alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetői, valamint a menekültügyi koordinátor tárgyalt pénteken zárt ajtók mögött.

Werner Faymann osztrák kancellár szerint Ausztria elég erős ahhoz, hogy megoldja a kialakult helyzetet. A kancellár ígéretet tett arra, hogy október közepéig

minden alapellátásra jogosult menedékkérőnek biztos szállást biztosítanak, nem kell sátorban aludniuk.

A tervek szerint sátrakat csak rövid ideig tartó vészhelyzet esetén állítanak fel. Jelenleg 2300 alapellátásban részesülő menedékkérő kapott sátrakban elhelyezést Ausztriában.

A kancellár megköszönte a segítők, a rendőrség és a civil szervezetek munkáját, valamint bejelentette, hogy a menekültek szállításának irányítását a hadsereg fogja végezni a vezérkari főnök vezetésével.

Az integrációs program lehetővé teszi, hogy a menekültek szakmát tanuljanak, lehetőség szerint olyat, amely ágazatban munkaerőhiány van.

Az elképzelések szerint ötezer menedékkérő kezdhetné el tanulmányait, jelenleg még csupán száz tanonchely áll rendelkezésre.

A Kurier című osztrák újság beszámolója szerint a kancellár úgy nyilatkozott, hogy a Magyarországról érkező információk hiányosak, néha több ezer menekült érkezik minden bejelentés nélkül Miklóshalmára (Nickelsdorf).

Faymann azt is mondta, hogy Németországgal jobb az együttműködés a kérdésben. A kancellár szerint arra kell felkészülni, hogy egy menekültnek se kelljen a szabad ég alatt aludnia. Faymann szerint a német szomszéddal együtt sikerült Ausztriának jól megoldania a kialakult helyzetet, el sem tudja képzelni, mi lett volna, ha több napos sorok alakulnak ki a német-osztrák határon.

Kérdésre válaszolva az osztrák kancellár kijelentette, hogy semmi oka nincs Angela Merkel német kancellár bírálatára, akinek a szíriai menekültek befogadására vonatkozó, emberiességét jelző kijelentése kétségtelenül a menekülteket vonzó tényezőt jelentett.

Ez azonban - fogalmazott Faymann - közelebb áll hozzá, mint a magyar miniszterelnöknek a menekülteket eltaszító politikája, amelynek szerinte semmi köze az emberiesség általa vallott felfogásához.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) üdvözölte az osztrák kormányzati terveket, amely véleményük szerint hozzájárulna a menekültek képzési és munkaerőpiaci integrációjához. A szervezet ausztriai szóvivője szerint a menekültek így a tehetségük és képességeik kamatoztatásával aktív részesei tudnának lenni a társadalomnak.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) ésszerű lépésnek nevezte, hogy a hadsereg irányítaná a menekültszállítási feladatokat.

Az ellenzéki Zöldek pártja üdvözölte a menekültek integrációjára vonatkozó lépéseket, a szintén ellenzéki liberális NEOS párt szerint ezek csupán az első szükséges intézkedések lehetnek, amelyeket követnie kellene még a képzettség elismerésének és a munkavállalási engedély biztosításának. A párt szerint az iskoláztatás költségeit az államnak, a tartományoknak és a településeknek közösen kellene fedezniük.

A kormányülést megelőzően az osztrák belügyminiszter azt mondta, hogy

a nagy menekültáradat miatti esetleges ausztriai határzár csupán az utolsó eszköz lenne.

A helyzet jelenleg igencsak bizonytalan - jelentette ki a tárcavezető. Johanna Mikl-Leitner szerint jelenleg a rendőrség az arányosság elvét követve végzi az ellenőrzést szúrópróba szerűen. Beszámolt arról is, hogy a magyar hatóságokkal igyekeznek fenntartani a kommunikációt, ami a rendőrségi információcsere tekintetében működik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.