Egy éjszaka alatt annyi menekült érkezett az osztrák menekülttáborokba, hogy alig tudják ellátni őket

2015 szeptember 11., péntek 7:04
418

A Die Presse helyszíni riportja szerint a csütörtökön érzett nagy számú menekült érkezése miatt a nickelsdorfi menekülttáborban rendkívüli állapotok alakultak ki.

Csak az éjszaka 3670 menekült lépte át a magyar határt, egész nap pedig nyolcezren érkeztek. A magyar határtól főleg gyalog tették meg az utat a menekülttáborig. Az osztrák Vöröskereszt arról számolt be, hogy sok ember került hozzájuk összeesés-közeli állapotban a kimerültségtől.

Fotó: AFP/Joe Klamar

Az érkezők nagy száma miatt az osztrák rendőrség péntek reggel átmenetileg mindkét irányba lezárta a nickelsdorfi határátkelőt, az autóval érkezőket más átkelőkhöz irányították át.

Valamivel később Magyarország irányába újra megindították a forgalmat, de minden vezetőt arra kértek, hogy figyeljen az út mentén haladó menekültekre, és ennek megfelelően 60 km/órás sebességkorlátozást vezettek be.

Menekültek alszanak egy korábbi kamionparkolóban Nickelsdorfnál - Fotó: AFP/ Joe Klamar

A hirtelen érkezett nagy tömeg miatt az osztrák Vöröskereszt nem tudott minden menekültnek fedett helyet biztosítani. Körülbelül 1500 ember aludt kartonpapírokon, pokrócokon és halózsákokban egy nyitott hangár alatt. A Vöröskereszt 120 emberrel próbálja kezelni a helyzetet.

A burgenlandi tartományi rendőrség péntekre is hasonló számú menekültre számít. Ugyanakkor élesen bírálták a magyar hatóságokat, akiktől ebben a helyzetben sem kapják meg azokat az információkat, amikre szükségük lenne.

Hans Peter Doskozil rendőrfőnök szerint a magyaroktól csütörtökön csak 18 óra körül kaptak tájékoztatást arról, hogy mennyi ember érkezésére számíthatnak este.

(Die Presse/ Der Standard)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt