Egy éjszaka alatt annyi menekült érkezett az osztrák menekülttáborokba, hogy alig tudják ellátni őket

migráció
2015 szeptember 11., 07:04
comments 418

A Die Presse helyszíni riportja szerint a csütörtökön érzett nagy számú menekült érkezése miatt a nickelsdorfi menekülttáborban rendkívüli állapotok alakultak ki.

Csak az éjszaka 3670 menekült lépte át a magyar határt, egész nap pedig nyolcezren érkeztek. A magyar határtól főleg gyalog tették meg az utat a menekülttáborig. Az osztrák Vöröskereszt arról számolt be, hogy sok ember került hozzájuk összeesés-közeli állapotban a kimerültségtől.

photo_camera Fotó: AFP/Joe Klamar

Az érkezők nagy száma miatt az osztrák rendőrség péntek reggel átmenetileg mindkét irányba lezárta a nickelsdorfi határátkelőt, az autóval érkezőket más átkelőkhöz irányították át.

Valamivel később Magyarország irányába újra megindították a forgalmat, de minden vezetőt arra kértek, hogy figyeljen az út mentén haladó menekültekre, és ennek megfelelően 60 km/órás sebességkorlátozást vezettek be.

photo_camera Menekültek alszanak egy korábbi kamionparkolóban Nickelsdorfnál - Fotó: AFP/ Joe Klamar

A hirtelen érkezett nagy tömeg miatt az osztrák Vöröskereszt nem tudott minden menekültnek fedett helyet biztosítani. Körülbelül 1500 ember aludt kartonpapírokon, pokrócokon és halózsákokban egy nyitott hangár alatt. A Vöröskereszt 120 emberrel próbálja kezelni a helyzetet.

A burgenlandi tartományi rendőrség péntekre is hasonló számú menekültre számít. Ugyanakkor élesen bírálták a magyar hatóságokat, akiktől ebben a helyzetben sem kapják meg azokat az információkat, amikre szükségük lenne.

Hans Peter Doskozil rendőrfőnök szerint a magyaroktól csütörtökön csak 18 óra körül kaptak tájékoztatást arról, hogy mennyi ember érkezésére számíthatnak este.

(Die Presse/ Der Standard)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.