Előzetesbe került az Összefogás Párt vezetője

bűnügy
2015 szeptember 11., 14:44
comments 143

Szepessy Zsolt, Monok korábbi polgármestere, élettársával és annak fiával együtt előzetes letartóztatásba került, mert

a gyanú szerint több száz ukrán állampolgárnak ígértek pénzért közbenjárást a magyar állampolgárság megszerzésében.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség közleményt is adott ki a bíróság döntéséről. Ebben ugyan nem említik név szerint Szepessyt, csak annyit írnak, hogy a három gyanúsított 2013-ban közel 600 ukrán állampolgárnak azt ígérte, hogy pénzért cserébe a törvényi feltételek hiányában is segítenek megszerezni nekik a magyar állampolgárságot. Szepessy ügyvédje viszont az Origónak megerősítette, hogy a közlemény valóban a korábbi monoki polgármesterről szól.

Szepessy, aki a 2014-es választáson pártlistán 0,13 százalékot elért Összefogás párt elnöke is, a gyanú szerint 2013-ban megismerkedett két ukrán állampolgárral, akiknek azt ígérte, hogy hivatali kapcsolatainak felhasználásával segít honosítással állampolgárságot szerezni olyan ukránoknak is, akik a törvényi feltételek szerint amúgy nem kaphatnák ezt meg.

A vádlottak fejenként 1000 eurót kértek a segítségért. 2013 végéig nagyjából 600 ukránnak segítettek, így közel 200 millió forintot szedhettek össze. A három gyanúsítottat üzletszerűen elkövetett befolyással való üzérkedés, és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt hallgatták ki. Az élettárs és az élettárs fia a vád szerint pénz és az okiratok átvételében segítettek a politikusnak.

Szepessy Zsolt 2006 és 2010 között volt Monok polgármestere, de azóta is aktív a közéletben, a 2014-es választáson az Összefogás Párt vezetőjeként indult, mostanában pedig népszavazási kezdeményezéseket adogat be. A vasárnapi zárva tartásról például több kezdeményezést is beadott, bár ezek között egymásnak ellentmondó kezdeményezések is voltak. Legutóbb a menekültekről is kezdeményezett népszavazást, többek között ezzel a kérdéssel: Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország ne fogadjon be menekülteket?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.