Merkel volt belügyminisztere szerint felelőtlenség, amit a német kormány tesz menekültügyben

külföld
2015 szeptember 11., 10:10
comments 131

A korábbi német belügyminiszter, Hans-Peter Friedrich példátlan politikai hibának nevezte, hogy Németország befogadja a Magyarországról érkező menekülteket.

A bajor CSU politikusa úgy fogalmazott, hogy Merkel döntésének pusztító következményei lesznek a jövőben. Úgy gondolja, hogy a regisztrálatlanul érkező menekültek tömege azt mutatja, hogy a német kormány elvesztette az irányítást az eseménye felett. Felelőtlenségnek nevezte, hogy tízezrével érkeznek az országba olyan emberek, akiket senki sem ellenőrzött, és csak bizonytalan becsléseik lehetnek arra vonatkozóan, hogy hányan lehetnek közülük az Iszlám Állam harcosai.

photo_camera Hans-Peter Friedrich - Fotó: AFP/ Johannes Eisele

Friedrich szerint az lenne a megoldás, ha a menekülteket már Európa határán regisztrálnák és amennyire lehet, ellenőriznék is őket. Hozzátette, hogy biztonsági okokból és a menekültkvóták betartása miatt Európán belül vissza kell állítani a határok ellenőrzését.

A volt belügyminiszter megérti azokat a tagállamokat, amelyek támadják Berlint a menekültpolitikája miatt. Szerinte miközben Németország miatt nőtt meg a többi tagállamra nehezedő nyomás, Merkelék elvárnák a többi tagállamtól, hogy legyenek szolidárisak velük, mikor a menekültek elosztásáról van szó.

Hans-Peter Friedrich Angela Merkle második kormányában vezette a Belügyminisztérium 2013 végéig. A jelenlegi kormányból azonban 2014 elején távoznia kellett, miután kiderült, hogy a koalíciós tárgyalások ideje alatt informálisan tájékoztatta a szociáldemokraták elnökét, hogy az egyik képviselőjük ellen pedofília miatt nyomoznak. (via Die Welt)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.