Németország visszaállítja a határellenőrzést az osztrák határon

migráció
2015 szeptember 13., 15:30
comments 1497

Átmenetileg megint határellenőrzést vezet be Németország a déli határain – értesült a Spiegel. A Spiegel szerint az intézkedés válasz a kialakult menekültválságra, és egyben azt jelenti, hogy Németország átmenetileg felfüggeszti a schengeni megállapodást. A szövetségi rendőrséget riadókészültségbe helyezték, így valamennyi mozgósítható rendőrt Bajorországba küldik „a határ lezárásának” biztosítására – írja a lap.

Mindezt megerősítette a Bild is, az újság szerint az ideiglenes határellenőrzés bevezetése csak a német-osztrák határra vonatkozik, és 21 készenléti rendőrszázadot vezényelnek azonnali hatállyal Bajorországba, hogy segítsék a határ biztosítását. A lap szerint a szövetségi rendőrség a határ közeli térségekben – azaz a határ mentén maximum 30 kilométeres szélességben – különleges „mobil, ellenőrző és megfigyelő egységekkel” folytatja majd az embercsempészek utáni kutatást. Ez a német-cseh és a német-lengyel határrégiókra terjed ki, és az a célja, hogy így akadályozzák meg az osztrák-német határon bevezetett határellenőrzés megkerülését.

A hírt este Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben rendkívüli nyilatkozatban erősítette meg. Mint mondta, az intézkedés „súlypontja” a német-osztrák határ, a célja pedig a Németországba igyekvő emberek „áradatának korlátozása”, és a beutazás rendezett keretek közé szorítása. Erre „biztonsági okokból is sürgősen szükség van” – mondta a német belügyminiszter, kiemelve, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása mindenben megfelel a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről szóló előírásoknak.

Thomas de Maiziere szerint Németország „egyáltalán nem illetékes” az EU-ba érkező, „menedéket kereső emberek legnagyobb részének” ügyében. A menekültügyet szabályozó dublini előírások továbbra is érvényesek, és ezeket minden tagországnak be kell tartania, a menedéket kereső embereknek meg tudomásul kell venniük, hogy nem választhatják ki, melyik uniós tagországban kérnek menedékjogot – mondta.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök este üdvözölte a németek lépését.

Ausztria megerősíti a keleti és a déli határának ellenőrzését – jelentette be Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár is az osztrák kormány vasárnap tartott rendkívüli válságülése után.

Első ránézésre megfelel a schegeni kódexben lefektetett szabályoknak, hogy Németország ideiglenesen ismét bevezeti a határellenőrzést az osztrák határon – közölte az Európai Bizottság.

A schengeni megállapodás tartalmazza a lehetőségét, hogy a közrend vagy a belbiztonság súlyos veszélyeztetése vagy fenyegetése esetén ideiglenesen ismét határellenőrzést vezessen be egy tagállam a belső határon. Az intézkedés 30 napra korlátozódhat, vagy olyan hosszú időre, ameddig a fenyegetettség fennáll. Az Európai Bizottságot és a többi tagállamot előzetesen tájékoztatni kell.

Közben az osztrák vasúttársaság bejelentette, hogy ma 17 órától Németország leállította a vasúti közlekedést Ausztria felé, és a Németország felé irányuló vasúti közlekedést is leállították. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.