A szerbek szerint alig maradtak migránsok Szerbiában

migráció
2015 szeptember 14., 14:31
comments 103

Becslések szerint legfeljebb 2000 migráns tartózkodik jelenleg Szerbia területén, az ország szinte kiürült – mondta Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár Belgrádban.

A belgrádi buszpályaudvar melletti parkban is lényegesen kevesebben voltak délben a korábbi napokban megszokottnál, az MTI tudósítója a helyszínen alig valamivel több mint száz migránst számolt össze, és sátrakból is kevesebb volt.

Az illetékesek szerint ennek két oka van:

  1. A görög hatóságok több ezer migránst tartóztattak fel.
  2. Azok, akik már Szerbiában voltak, elindultak a szerb-magyar határ felé, illetve már át is jutottak azon.

Csikós László szerint több ezer migráns van most Görögországban, az átjutásukat egyelőre lassítják a hatóságok, de bizonyára hamarosan ők is megérkeznek. Mint mondta, csak becsült adatok vannak a Görögországban tartózkodók számáról, de állítólag már öt komphajó szállítja a migránsokat a görög szigetekről a szárazföldre, egy komphajón pedig 2000 ember fér el. Egy fordulóval 10 ezren szállíthatók át, két nap alatt tehát akár a sokat emlegetett 20 ezres tömeg is megérkezhet a szárazföldre.

A politikus arra számít, hogy a magyar határellenőrzés szigorítása után megváltozik a migránsok útvonala, és kevesebben indulnak majd Magyarország felé, és az európai uniós országok egyre szigorúbb intézkedései miatt ellehetetlenül a Szerbia-Magyarország-Ausztria-Németország- meg a Szerbia-Magyarország-Szlovákia-Csehország-Németország-útvonal, és „mindenképpen másik útvonalat kell, hogy keressenek”. Vagy teljesen új utakat választanak, vagy esetleg újra „feléled” a veszélyes, tengeri útvonal – mondta. (MTI)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.