Ausztria is a határellenőrzés visszaállításán gondolkozik

külföld
2015 szeptember 14., 04:06
comments 96

Ha Németország határellenőrzést vezet be, akkor Ausztriának is igazodnia kell, különben „néhány nap alatt totálisan túlterheltté válhat az ország”, jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az osztrák közszolgálati televízióban. A néppárti Kurzcal szemben a szociáldemokrata kancellár, Werner Faymann korábban elutasította a határellenőzrés visszaállítását.

photo_camera Német rendőrök szíriai menekültet ellenőriznek Ausztria és Németország határán, Freilassing városánál.
AFP PHOTO / GUENTER SCHIFFMANN

Kurz szerint a német bejelentés után változott a helyzet, mert ha Németország bevezeti a határellenőrzést, akkor rövid időn belül több tízezer menekült torlódhat fel Ausztriában, vagyis ott ragadhatnak azok, akik eddig csak átutaztak az országon. Az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint csak vasárnap 15 ezren érkeztek Nickelsdorfba.

Kurz szerint a szíriai menekültek közé álszíriaiak is vegyülnek, szerinte pakisztániak, algériaiak és palesztínok is szíriainak hazudják magukat. De mondott erősebbet is: az Ausztria és Németország között hétfő reggelig biztosan szünetelő vasúti forgalomra reagálva azt mondta, hogy

„megérkeztünk az európai kőkorszakba”.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.