Kizárt, hogy Svédország akár átmenetileg is lezárná a határait

Stefan Lofven svéd miniszterelnök hétfőn kizárta, hogy országa akár átmeneti jelleggel lezárja határait az európai menekültválság miatt.

Lofven a Stockholmba látogató Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján közölte: megérti Németország döntését a határellenőrzések visszaállításáról, de nem látja okát annak, hogy Svédország is hasonlóképpen járjon el.

„Bizakodó vagyok, amikor azt hallom, hogy egyesek többet akarnak tenni (a menekültválság kezelése érdekében), de ugyanakkor aggódom is, hogy mások nem akarják vállalni felelősségüket”  mondta a kormányfő a svéd közszolgálati televízió beszámolója szerint. A svéd miniszterelnök úgy vélte, hogy idén akár egymillió menekült is érkezhet a kontinensre.

Lofven és Schulz a menekültválság közös európai megoldásáról egyeztetett. Az Európai Parlament elnöke szerint nemcsak 120 ezer menekült befogadásáról van szó, hanem hosszú távú megoldást kell találni a menekültkérdésre. Azt is kijelentette, hogy Németország döntése a határellenőrzés visszaállításáról csak átmeneti megoldás.

Németország mellett Svédország a menedékkérők egyik legfőbb célországa. Tavaly az Európai Unió tagállamai közül a lakosság arányát tekintve Svédországban adták be a legtöbb menedékkérelmet az Eurostat adatai szerint. (MTI)