Több migráns visszafordul a röszkei határátkelőnél

2015 szeptember 14., hétfő 17:12
319
Fotó: Botos Tamás / 444

Miután a magyar hatóságok a sínnél is lezárták a határt (amihez egy vagont is bevetnek, amit állítólag éjfélkor tolnak be a helyére), a röszkei közúti határátkelőnél feltorlódott kb. 200 migráns, és este fél nyolcra már legalább ezer, miközben csak 7 szerb rendőr van a helyszínen.

Itt elterjedt, hogy aki át akar menni Magyarországra, annak muszáj regisztrálnia, és ujjlenyomatot kell adnia, de ezt sokan nem akarjak, mert félnek, hogy később visszatoloncolják őket Magyarországra, ezért visszafordulnak, és eltűnnek a susnyásban, ahonnan jöttek – mondta Sarkadi Zsolt kolléga, aki beszélt néhány szírrel, akik azt mondták, hogy Hollandiába akarnak menni, csak ott szeretnének ujjlenyomatot adni, ezért majd megpróbálnak máshol átjutni, pedig tudják, hogy végig le van zárva a magyar-szerb határ.

Elöl három sorba állítják az embereket a határ túloldaláról magyarázó magyar rendőrök, hátul viszont káosz van, sokan megijedtek, hogy ujjlenyomatot kell adni, mert nem Magyarországra akarnak menni.

Fotó: Botos Tamás / 444

Nemrég érkezett egy francia orvos a helyszínre, ő az első civil segítő, akit riporterünk látott. Beszélt olyan magyar segítőkkel, akik a vasúti sínektől jöttek át, és elmondták, hogy nekik nem szóltak a magyar hatóságok arról, hogy ma este ez lesz, és ide, a közúti határátkelőhöz terelik a migránsokat, mert akkor felkészültek volna, de most sem étel, sem ital, sem sátor nincs, és egészségügyi ellátás sem, tehát a menekültek egyelőre nem kapnak segítséget.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt