Új miniszterelnöke van Ausztráliának, miután megbukott Tony Abbott

külföld
2015 szeptember 14., 12:41
comments 119

A Liberális Párt bizalmi szavazáson döntött arról, hogy Tony Abbott helyett a továbbiakban párttársa, Malcolm Turnbull vezeti az ausztrál kormányt. Az utód végül 54-44 arányban győzedelmeskedett elődje felett.

Sokat nyomott latban, hogy már Abbott helyettese, a hozzá sokáig lojális Julie Bishop is úgy vélekedett, eljött a vezetőváltás ideje.

Australia's conservative leader Abbott stands with his wife Margaret and daughters Frances, Louise and Bridget as he claims victory in Australia's federal election during an election night function in Sydney

 

Tony Abbott már régóta küzködik a pártján belül: már februárban azt írtuk, hogy nagyon erős belső kritikák érik, mióta átvette a kormányrudat. Sokat kritizálták a gazdasági reformok, később pedig az ország menekültpolitikája miatt, de  akkor még - dacára a párt zuhanó népszerűségének - sikerült megőriznie pozícióját a kabinet élén.

Az eddig kommunikációs miniszterként szolgáló Turnbull Ausztrália huszonkilencedik miniszterelnöke.

(Guardian / BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.