Az Európa Tanács főtitkára levelet ír Orbán Viktornak

A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet vezetője, Thorbjørn Jagland a menekültek miatt életbe léptetett új törvényi változások miatt fog levélben a magyar miniszterelnökhöz fordulni.

A főtitkárt az új törvények több eleme is aggasztja, például az, hogy a tömeges bevándorlásra hivatkozva válsághelyzetet rendelhet el ezentúl a kormány. Az Európa Tanács honlapjára felkerült közlemény szerint Jagland még kedden megírja levelét, többek között az elfogadott törvények végleges szövegét fogja elkérni a magyar miniszterelnöktől, hogy szakértőik elemezhessék azokat. Egyben biztosítékot is vár majd arra, hogy ha életbe is lép Magyarországon a válsághelyzet, az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt alapelvek hatályban maradnak, és azokat nem fogják megsérteni.

(Az Európa Tanács nem összekeverendő az Európai Tanáccsal. Az előbbi egy 1949-ben létrejött, ma már 47 tagállamot tömörítő regionális szervezet, ami az Emberi Jogok Európai Egyezményének elfogadása mellett az Emberi Jogok Európai Bíróságának megalkotásáért is felelt. Magyarország 1991-ben csatlakozott. Az Európai Tanács ezzel szemben az EU csúcsszerve, az EU kormányfőinek és a Bizottság elnökének találkozója.)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.