Mc Kittinek már Obama is gratulált

Ki Mit Tube
2015 szeptember 15., 17:54

Mc Kitti befutott. Akkora sztár lett, mint ide Fehérgyarmat. A 17 éves rapper a Ki Mit Tyúúb első fordulójában elsírta a magyar tinédzserek minden fontosabb búját és bánatát.

„Nem volt netem se, a gépen játszottam,

Dáma játékban folyton megszívtam.

Freemailen regisztrálni próbáltam,

Minden név foglalt volt, amire vágytam.

De nem adtam fel a küzdelmet,

Neki fogtam, beírtam vagy ezret,

Hosszú órák után találtam egyet,

Azóta is ugyanez az email címem.”

Produkciójától egy fél országnak facsarodott össze a szíve. A zsűrit is megérintette a rímekben kitörő fájdalom, olyannyira, hogy Mondik Noémi válaszul zsűrivideójában elrappelte élete mélypontját, mikor Olaszba mentek nyaralni, és ő otthon felejtette Puput, a tevét, aki éhen pusztult.

R.I.P Pupu.

Mc Kittire a sikerterápia kiválóan hatott. Kijött a mély depresszióból, és középdöntős Sztár vok című produkciójában már elfeledi az élet árnyas oldalát, csak a világ napsütötte felére koncentrál. Hisz a Ki Mit Tube meghozta neki az ismertséget.

Hírnév, csillogás

„Hírnév, csillogás, ez itt mind az enyém,

Százhuszonhármán lettek szerelmesek belém,

Lehetnék, ha akarnék,

De mire legyek szerény?

Elfogytak a rímek,

Nesze, itt a tevém.”

És míg az első produkció Mondik Noémit rappelésre sarkalta, a másodiktól már egyáltalán nem volt elájulva. Sőt, olyan jó pedellusosan leosztott pár körmöst a fehérgyarmati tininek.

1. Nem spontán.

2. Nem meglepő.

3. Egyszeri poén volt, és minél többször süti el, annál laposabb lesz. Hosszútávon nem életképes.

4. Ne tegyünk úgy, mintha annyira mély gondolatok lennének ezek.

5. Valami új és meglepő kéne.

Hát így jár, aki beszáll a rapszakmába. Előbb, utóbb belenyomják a fejét a savas kádba.

Lábjegyzet: A Ki Mit Tyúúb egy olyan verseny, ahol jellemzően körte versenyzik az almával, sőt leginkább a mangusztánnal. Olyan profin összerakott produkciók, mint a Rimbiózis vagy a Mocskos Márka csapnak össze az egy szál, murvában szökdécselő, Sanyikával a Baróti Sztár Tévétől. Tehát indulnak olyan alkotók, akik mögött hosszú évek tapasztalata, összeszokott csapat, stúdió, zenészek, tehetséges videós stáb áll és van Mc Kitti, aki a gyerekszobában a laptopmikrofonjára ráviccel. Ettől még persze ezek a teljesen amatőr produkciók simán lehetnek sokkal eredetibbek, szórakoztatóbbak, mint egy profi videoklip. De sokszor azért nehéz ezeket egymással összevetni, és a helyükön kezelni.

Arról nem is szólva, illetve pont hogy szólva, hogy mondjuk Mc Kitti és amatőr társai teljesítménye nem összehasonlítható a tévében futó tehetségkutatók produkcióival. Egyfelől azért, mert Kittiék egy teljes pályaművet raknak össze, annak minden komponensével. Ők írják a szöveget, rappelnek, énekelnek, összekaparnak valami zenét, mixelnek, videóznak, díszletet, jelmezt gyártanak, vágnak, animálnak. Tehát nagyon sokféle kihívásnak kell egyszerre megfelelniük, míg mondjuk egy megasztáros előadónak semmire, de semmire nem kell koncentrálnia, csak az előadásmódra. Ha egy 12 elemes produkcióból, 11-et profi szakemberek végeznek el, akkor sokkal könnyebb professzionálisnak látszó produkcióval előállni. Míg ha te vagy Mc Kitti, akkor elég, ha mondjuk mozgásban nem vagy annyira ügyes, és máris olyan a kliped, mintha a Külker gólyatábor vicces, bebaszós műsorára készült volna. 

Tehát, ha Kittire rászabadulna egy teljes pimpelő stáb, stylistestül, fodrászostul, sminkestül, jelmezestül, dalszerzőstül, videóstul, tánctanárostul, akkor máris más lenne a helyzet, persze Mondik Noémit ilyen parasztvakításokkal sem lehetne megvezetni.